Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kam až vede neřešená šikana. Poruchy spánku, úzkost a nervové zhroucení

Autor: ula - 
22. února 2016
05:55

Slovo šikana teď Češi skloňují hlavně v souvislosti s učitelkou Ludmilou W., kterou utýrali její vlastní žáci. Není zdaleka jediná. Učitelů, kteří musí snášet posměšky svých žáků, je více. Zkušenost se šikanou na pracovišti mají ale i pracovníci mimo školství, celkem 23 procent zaměstnaných. Pokud jste se stali obětí šikany, neváhejte a řešte svoji situaci. Poradíme vám.

Zkušenosti s mobbingem mají podle průzkumu poradny Šikana v práci více ženy (27 %) než muži (19 %). Šikanováno nadřízeným je až 60 % případů a kolegy je šikanováno 22 %. 43 % zaměstnanců je vystavováno mobbingu (šikaně od kolegů) jednou týdně a častěji.

Nejčastější příčiny šikany

Obvykle jde o boj o moc, konkurenci, stres a napětí, tlak od vedení, iluzi zlepšení výkonu nebo pozitivního obrazu o sobě samém – to jsou nejčastější příčiny šikany na pracovišti.

„Často jsou to také předsudky, různé projekce a hlavně jakákoliv odlišnost, a to i ta, že jste například ve své práci lepší nebo vzdělanější než váš nadřízený či kolega. Za šikanou se mnohdy ukrývají také finanční úniky, krytí přestupků nebo osobní zájem,“ vyjmenovává Michaela Švejdová z poradny Šikana v práci.

Jak se projevuje šikana?

  • Nabádání kolegů k izolaci oběti
  • Špatné poznámky za zády oběti
  • Ponižování, diskriminace, zastrašování, vyhrůžky
  • Nerovnoměrné rozdělování práce
  • Manipulace s informacemi, pomluvy
  • Znevažování pracovních výkonů
  • Ztížený profesní růst
  • Sexuální obtěžování
  • Nucení k výkonu fyzicky náročné práce
  • Fyzické útoky

Co udělat, pokud jste obětí šikany?

Sestavte „inventuru útoků“, která by měla obsahovat skutkovou podstatu toho, co se dělo a děje (co, kdo, kdy, kde, jak, proč), veškeré e-maily a dokumenty je dobré dokladovat. Důležité je také vypsat důsledky šikany, se kterými se oběť potýká – například nevolnost, nespavost, psychické potíže apod.

Pak se obraťte přímo na nadřízeného, se kterým se komunikuje daleko lépe, když je fakticky zaznamenáno, co se na pracovišti odehrává. Případně vyhledejte pomoc externí organizace.

Kam až vede neřešená šikana?

Oběť šikany se velmi často psychicky zhroutí. Mezi „mírnější“ příznaky patří poruchy spánku, snížená koncentrace, nevolnosti, stavy úzkosti a trvalé změny osobnosti. Nezřídka se oběti pokusí o sebevraždu.

Oběti často mlčí

Za šikanu je zodpovědný zejména zaměstnavatel nebo zřizovatel. Pokud nereaguje, mohou pomoci odbory, magistrát, inspektorát práce nebo nakonec i právníci a soud.

„Bohužel u nás je zatím málo zaměstnavatelů, kteří mají odvahu šikanu řešit,“ odhaluje praxi Švejdová a dodává: „Obvykle je to zdlouhavá a náročná procedura. K tomu, aby byl člověk objektivní a neodnesla to nejvíc samotná oběť, jak se u nás bohužel často děje, je zapotřebí nejen mít dostatek faktických informací, ale také empatizovat a postupovat obezřetně.“

Mlčí bohužel i oběti. Většinou jen tak tiše odejdou z práce a umožní, aby teror pokračoval na někom jiném.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi