Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Psycholog o grázlech, kteří šikanovali učitelku: Agresory budou po celý život!

Autor: idh, ljš - 
18. února 2016
15:03

Současná vyjádření školy k šokujícím událostem, které vyšly na povrch v posledních dnech, rozdmýchávají další vášně. Adekvátní podle psychologů není ani trest, který u agresorů rozhodně nepovede k nápravě. Agresivní chování tak útočníky bude provázet i v budoucnu.

Trojice agresorů byla v lednu podmínečně vyloučena a dostala také trojky z chování. "Jakýkoli postih typu podmínečné vyloučení je spíše velmi formální, úsměvné řešení, které v zásadě nic neřeší. Pro pachatele to není trest. Může změnit školu, v závislosti na majetnosti svých rodičů si mnohdy může i vybírat," uvedl psychopatolog Andrej Drbohlav v pořadu Interview ČT24. .

Podle něj  si z takového trestu žádné poučení nevezmou a agresi to v nich nijak neutlumí. "Agresoři tohoto typu, a zejména takto cyničtí, jak bylo vidět v onom zveřejněním videu, jsou agresoři, kteří v tomto věku, takto vyspělí budou agresory po celý život," dodal s tím, že mohou psychicky terorizovat například partnerku nebo děti.

Zkritizoval také vedení školy. "Je to prohra toho pedagoga, ale je to v neposledním případě prohra manažerská (…). Tady zcela viditelně o té kauze věděli už dříve a mohli učinit celou řadu kroků, kterými mohli zabránit jejímu dalšímu rozvoji zcela bezpečně," vysvětlil.

Nelíbila se mu ani kritika, kterou zástupkyně školy Taťjana Kubíková počastovala autory videí. "Měla by se spíše zabývat vlastními pochybeními," řekl psycholog. S tím souhlasí i psycholog Michal Kolář, předseda Společenství proti šikaně. "To je obranná reakce, kdy v tom ohrožení se snaží svalit vinu na člověka, který se snaží ten problém otevřít, aby se mohl začít řešit. Mají sklony takového člověka nazývat bonzákem, dokonce i ti dospělí. Myslí si, že tu školu tím, že to zveřejnil, ohrozí a velmi se na něj zlobí. Ve skutečnosti je ten student hrdina. Brání pravdu a vlastně i tu školu, aby neopakovala chyby. Já tomu říkám obranná perzekuce," vysvětlil Blesku.

Podle něj se po provalení a medializování šikany vedení školy cítí silně ohroženo. "Mají dojem, že pokud by připustili šikanu, vedení i celá škola by byla špatná. Zaplaví je pocity viny a většinou se pak brání svalováním viny třeba na tu oběť nebo na svědky. Podstatné je ale to, aby ten ředitel i zástupce přijali svůj díl odpovědnosti a hledali s odborníky cestu, jak pomoci,“ vysvětlil.

Video Žáci utýrali učitelku: Vedení školy tutlá šikanu a zastrašuje studenty! - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

 

tendertouch ( 23. března 2016 15:55 )

Stále ještě nikde neuvedli, o čí Spratky jde. Protože v tom bude něco víc, proč to tak trvá a Spratci nešli okamžitě ze školy ven.

tendertouch ( 23. března 2016 15:53 )

Na to, jak jasné mají důkazy se divím, že žáci ještě studují a že řízení trvá tak dlouho. Možná by měli úředníci trochu více začít pracovat, aby to zde fungovalo a nebyla ve všem takový chaos

wfgx ( 23. února 2016 13:19 )

Né, já si myslím, že STARÁ KRÁVA je přímo jeho matka a nebo babička, co ty chudinko, tebe doma šikanujou??? Vypadá to tak,,,však neboj...NA KAŽDOU SVINI SE VAŘÍ VODA, brzy poznáš!!!

dzambulka007 ( 23. února 2016 00:22 )

Vtipné to rozhodně není, ale řada lidí zažívá dlouhodobě i mnohem horší chování v práci a v životě a musí si s tím poradit. Tím se těch zmetků v žádném případě nezastávám, jenom mi připadá trapné, jak se lidem měří různým metrem. Kolik místních citlivek, co tu brečí, že paní umřela v důsledku toho, že ji pár smradů otravovalo, třeba hnusně a sprostě napadá prezidenta a kdyby se složil, tak si nic vyčítat nebudou. Navíc si myslím, že ten renomovaný bleskoprávník mluví z cesty. To že někdo někoho otravuje tím, že mu brání vyjít ze třídy nebo pot'apkává po ramenu, je kázeňský přestupek a drzost, ale na trestný čin, za který by si šli sednout, to nestačí. Hned se mi budou líp platit daně, když vidím, jaké znalce tu máme. Viz ten pablb psycholog, co tohle srovnával s koncentrákem.

borjar ( 21. února 2016 03:07 )

Naše slavná vláda i parlament řeší důležitější zákony . Reflexní prvky a navýšení pokut za dopravní přestupky .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání