Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý student pražské průmyslovky: Také mě šikanoval, marně jsem prosil o pomoc

Autor: idh, haj - 
21. února 2016
05:00

Dnes je již dospělý muž, ale i tak ho vzpomínky na studium na průmyslovce Na Třebešíně v Praze-Malešicích sem tam zabolí. Stejně jako nedávno zesnulá kantorka Ludmila V. (†55) byl i Michal G. (36) na škole ošklivě šikanován. Vedení bylo ale k jeho prosbám o pomoc doslova hluché.

Michal započal studium na osudné škole v září roku 1994. Trvalo to sotva měsíc, než si pro něj jeho tehdejší spolužáci začali připravovat dosti perné chvíle. „Od začátku si mě někteří vybrali a začali mě pravidelně napadat,“ vylíčil pro deník Aha! týrání Michal. Snažil se celou věc nahlásit, ale marně.

Současný ředitel školy František Bártl tehdy Michala učil matematiku a dnešní zástupkyně Taťjana Kubíková ho pro změnu vyučovala chemii. Podle týraného muže byli oba dva přímými očitými svědky šikany, ale přesto nijak nezakročili.

„Přehlíželi i takové situace, kdy vešli do třídy, a já měl batoh s učebnicemi v umyvadle plný vody a snažil se věci zachránit,“ vzpomíná Michal. Dokonce ani přímé fyzické napadení, při němž mladíkovi spolužáci rozbili brýle, nikoho k adekvátní reakci nevyburcovalo.

Michal prý zkoušel věc vyřešit s tělocvikářem Barešem. „Seděl s Bártlem i Kubíkovou ve sborovně. Všechno jsem jim řekl, ale nikdo nijak nereagoval,“ dodal Michal pro deník Aha!. Posléze se Michal uzavřel do sebe a celé další roky vše doma tajil. Ze strachu a z pocitu, že to vlastně nikoho nezajímá.

Podobně se snažilo vedení průmyslovky zamést pod koberec i případ krutého týrání učitelky Ludmily V. (†55), která nedávno na následky psychického teroru zemřela. Té se dostávalo od jejích žáků „kapek“ v podobě například hrozeb pěstí, řevu, vyrušování během hodin apod.

 

mabu ( 21. února 2016 20:07 )

Paní mahrud. Nepsala jsem o školní jídelně NA TREBEŠÍNĚ, ale o školní jídelně v BRNĚ. Psala jsem proto, že tyto nehorázné věci se dějí i jinde. Nikdy jsem si nemyslela ,že ve svých 53 letech zažiji šikanu nejhrubšího zrna.

Miana ( 21. února 2016 17:27 )

Další důkaz, že vedení školy šikanu neřešilo a tím ji vlastně podporovalo. Ředitel a jeho zástupkyně neplnili svoje povinnosti, když se nestarali o problémy kantorů a žáků.

tesarl ( 21. února 2016 17:08 )

Mám pravdu, zabíjím diskuse, jsem prdoch s malým arašídkem v trenclích.

tesarl ( 21. února 2016 17:04 )

Že tě to Vegeto pořád ještě baví lítat z jednoho nicku do druhého. Ty diskusi nerozproudíš, ty ji zabíjíš.

mim33 ( 21. února 2016 16:51 )

Dokud budou podobní ředitelé krytí shora a neodvolatelní, bude šikana jen bujet.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání