Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jste po infarktu? Lékař vás musí nahlásit, pak asi přijdete o řidičák

Autor: ula - 
16. března 2016
05:20

Vloni v září na Jičínsku srazil řidič tři cyklistky. Ukázalo se, že pachatel trpěl psychickou poruchou, kvůli které by vůz vůbec řídit neměl. Lékařka, která mu měla řidičský průkaz odebrat, se jen dohodla s jeho ženou, aby nemocného muže hlídala. Bohužel se jí to nepodařilo a všechny tři ženy svým zraněním podlehly. Pokud jste nemocní, má lékař povinnost nahlásit vás na krajský úřad a můžete o řidičák přijít.

Podle expertů není nic výjimečného, když lékařka muži řidičák neodebrala hned. Obvykle se právě tyto případy řeší dohodou s příbuznými. Jenže v tomto případě přišly o život tři ženy a u soudu byl řidič zproštěn obžaloby, protože v době nehody byl nepříčetný.

Lékař může „odebrat řidičák“?

„Že lékař může odebrat řidičák, je velmi lidová zkratka, ale v praxi to probíhá trochu jinak,“ vysvětluje Michal Sojka, mluvčí České lékařské komory. Jestliže lékař u pacienta, o kterém ví, že má řidičák, zjistí změnu zdravotního stavu, při kterém by mohlo dojít k omezení nebo ztrátě způsobilosti řídit vozidlo, učiní hlášení obecnímu úřadu, který řidičák vydal. „Úřad pak vyzve pacienta, ať donese aktuální posudek k řízení. Následně praktický lékař pacienta zhodnotí,“ doplňuje Sojka.

Lékař může dojít ke dvěma závěrům: Buď pacient zdravotní problémy má, ale nejsou v rozporu s vyhláškou o řízení motorových vozidel a tím pádem může způsobilost řidiči ponechat. Nebo naopak skutečně došlo k omezení nebo ztrátě zdravotní způsobilosti a lékař to tedy musí ohlásit obecnímu úřadu a ten řidičák odebere.

Zatajíte nemoc? Máte problém

Pokud byste jako řidič zatajil, že máte nemoc, která je v rozporu s vyhláškou o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a způsobíte pod vlivem nemoci nehodu, bude to pro vás velmi přitěžující okolnost.

Stejný problém by mohl mít i lékař, který by věděl o nemocném řidiči. „Takový lékař by mohl být spoluzodpovědný za škodu, kterou by pacient řízením vozidla způsobil,“ varuje Sojka. Pokud by se navíc prokázalo, že o špatném zdravotním stavu pacienta věděl a nepodnikl příslušné kroky, mohl by být podle Sojky odsouzen spolu s pacientem.

„Problém je v tom, že lékař nemá povinnost zjišťovat zdravotní stav pacienta, až na výjimky,“ podotýká Sojka. Na pravidelné lékařské prohlídky jsou totiž podle vyhlášky povinni chodit např. řidiči vozidla, kteří používají auto ke svému povolání.

Máte tyto zdravotní problémy? Tak byste za volat sedat neměli:

  • vážnější poruchy zraku
  • poruchy sluchu (zhoršení sluchu o 20 %)
  • nemoci kosterní a svalové soustavy těla, jejichž pohyb vylučuje bezpečné ovládání auta, jako je třeba Parkinsonova choroba
  • nemoci oběhové soustavy (například srdeční arytmie nebo těžká hypertenze)
  • nemoci srdce – lidé po infarktu a po mrtvici, s kardiostimu­látorem
  • diabetici, kterým hrozí hypoglykémie
  • poruchy ledvin
  • epilepsie
  • neměli byste řídit, pokud máte po transplantaci orgánů
  • narkolepsie (záchvatové stavy s poruchou vědomí)
  • mezi řidiče nepatří lidé s duševními chorobami (schizofrenie, Alzheimerova choroba)
  • za volat nepatří samozřejmě alkoholici a toxikomani

sores ( 16. března 2016 09:50 )

Nejvíce bouraček a zabití na silnici způsobí dle statistiky mladí frajeři kteří se předvádí rychlou jízdou!!! Prostě si myslí že to zvládnou a jsou King!

alex80 ( 16. března 2016 09:08 )

Myslím že infarkt a být magor s papíry na hlavu je docela rozdíl.Jak může mít "blázen" zbrojní a řidičský průkaz?V našem absurdistánu je to úplně normální

308win ( 16. března 2016 05:44 )

Máte tyto zdravotní problémy? Tak byste za volat sedat neměli: Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/380381/jste-po-infarktu-lekar-vas-musi-nahlasit-pak-asi-p rijdete-o-ridicak.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy A za volant můžeme?

Zobrazit celou diskusi