Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trpišovský chce po vybržďování na D1 zpátky řidičák: Ještě jste ho ani nedal policistům, zamítl soudce

Autor: ČTK - 
27. října 2016
10:20

Podnikatel Aleš Trpišovský, známý z kauzy takzvaného vybržďování aut na dálnici D1, zpět řidičský průkaz nedostane. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze, jenž zamítl jeho žádost o podmíněné zastavení zákazu řízení, které mu bylo vyměřeno na sedm let. Z této doby zatím uplynuly necelé čtyři roky. Proti rozhodnutí lze podat stížnost.

Obžaloba vinila podnikatele ze dvou skutků z 29. prosince 2010. Podle spisu nejprve na 13. kilometru D1 ve směru na Brno předjel vysokou rychlostí pomalejší auto zprava, zařadil se před něj a prudce zabrzdil. O něco později na 30. kilometru udělal stejný manévr, auto za ním však nestačilo zpomalit a havarovalo.

Soudy ho pravomocně potrestaly dvouletou podmínkou, kterou mu však v roce 2013 smazala amnestie prezidenta Václava Klause. V platnosti dál zůstal zákaz řízení.

Trpišovský a jeho advokát dnes žádost o vrácení řidičského průkazu zdůvodňovali tím, že vede řádný život a potřebuje řídit auto kvůli podnikání nebo péči o rodiče. „Ten kalich si dopil až do dna a kříž si ponese ještě dlouhou dobu,“ prohlásil advokát Michal Pacovský.

Při veřejném jednání však vyšlo najevo, že Trpišovský dodnes úřadům řidičský průkaz nevrátil. Tvrdil, že ztratil všechny doklady na zahraniční dovolené, a tak neměl možnost, jak průkaz vrátit. Soud to označil za hlavní důvod, proč nemůže řidičské oprávnění získat zpátky.

Soudy při uložení trestu uvěřily svědkům, kteří o Trpišovského úmyslném agresivním způsobu jízdy vypovídali. Šoférovi hrozilo za pokus o těžké ublížení na zdraví až dvanáctileté vězení. Soudy ale použily mírnější kvalifikaci s maximální sazbou tří let vězení.

Trpišovský byl pravomocně odsouzen na začátku prosince 2012. Novoroční amnestie prezidenta Klause byla vyhlášena o necelý měsíc později. V roce 2013 dopadla na pravomocné podmíněné tresty, jejichž výměra nepřesahuje dva roky, tedy i na Trpišovského. Prezidentský pardon se ale nevztahoval na zákaz řízení ani na náhradu škody 150 000 korun.

Odsouzený řidič neúspěšně proti rozsudku bojoval dovoláním u Nejvyššího soudu i ústavní stížností u Ústavního soudu. Justice podle nich v procesu nechybovala.

sores ( 27. října 2016 15:15 )

 Ta svi.ně by v Německu už nesedl za volant. Tam jsou jiné zákony na takové do.bytky.Budete vidět, že se z toho vyplatí p.bohatý. V našem černobílém cikánově za prachy vše!

mitoz ( 27. října 2016 14:35 )

Odstaven od řízení by měl být po celou dobu zákazu. Ovšem není mi jasné, jak by mohl projít přes psychologické vyšetření. Jen blázen by mu vydal povolení řídit.

jajas ( 27. října 2016 14:07 )

Hajzlík jeden. Díky Klausovi nemusí "sedět", ale to je mu málo! Chce jezdit! Prostě nemá mozek! A když tedy žije řádným životem (to jako že už nikoho nevybrzdil?), a potřebuje auto k péči o rodiče...., tak si prostě může najmout taxík, ne? Nebo holt jeho rodiče musí čekat na sanitku, tak jako ostatní, kteří auto nemají vůbec. K takovému .... auto nepatří vůbec.

moiaza ( 27. října 2016 10:42 )

  Kde žijete? U nás mají přece grázové zelenou. Tento gauner ještě neodevzdal řidičák. Jak je to možné??? Počkejte , není daleko doba, kdy tento psychopat se bude na vás smát zpoza volantu a bude dál vybržďovat slabší jedince. Dokud mu někdo nesrovná ciferník. Nezbývá, než aby někdo vzal "zákon" do vlastních rukou. Justice těmto darebákům jen nahrává.

peecek ( 27. října 2016 10:27 )

 Tenhle maĝor by měl dostat zákaz řízení motor.vozidel do konce života. To je jako kdyby dali odsouzenemu psychopatovi zbrojní průkaz.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání