Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jízda mimo obec zakázána: Lékař určuje seniorům, kde mohou řídit auto

Autor: mts - 
31. ledna 2016
17:54

Zvláštní zákaz mohou dostat od praktického doktora senioři. Ten jim smí zatrhnout řízení mimo jejich obec. Ačkoliv to může působit podivně, je to ústupek důchodcům, kteří by už jinak nemohli kvůli zdravotnímu stavu sednout za volant. Jelikož ale svou obec znají, riziko ohrožení ostatních motoristů se snižuje na minimum.

Takové případy, kdy řidič má v řidičáku i v Potvrzení zdravotní způsobilosti a schopnosti řídit uvedeno, že za volant smí jen ve svém městě či obci, se opravdu vyskytují,“ řekl Právu Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Zakázat jezdit mimo obec může praktický lékař po prohlídce, na kterou nyní chodí senioři v 65 letech, poté v 68 a následně každé dva roky.

Motoristé s omezením mají v řidičském průkazu zaznamenán takzvaný harmonizační kód.

Nejen starší lidé se ale mohou dočkat zákazu jezdit mimo okolí bydliště. „Jde například o vozíčkáře či lidi s určitými psychickými problémy. Tím, že mohou jezdit jen po místních komunikacích, které dobře znají, se riziko ohrožení dalších účastníků silničního provozu snižuje na minimum,“ uvedl Budský.

Problémem ovšem je, že řada lékařských prohlídek zdravotní problémy neodhalí. BESIP nedávno při kontrolní akci zjistil, že třetina ze 600 řidičů šilhala a čtvrtina měla problémy s prostorovým viděním.

Leden byl v počtu smrtelných nehod nejméně tragickým měsícem od roku 1990. Ani tak se tragédiím nevyhl:

jity ( 1. února 2016 09:32 )

Zase u uprchlíků neni povolena diskuze, ten dobrovolník, co tvrdí, že je nesmysl co říká Zeman, proč jsou to mladí a hlavně dobře živení muži. Prý je sem neposílá žádná organizace, tak tomu máme věřit? Vždyť už Rusáci doložili fotky, kde jsou mezi nimi vojáci z IS.

funebrak ( 31. ledna 2016 20:17 )

Ale stát snad budou moct rudý starci řídit furt?

adam ( 31. ledna 2016 20:13 )

Ježíš, potěš vola,důchodci oškubaní jak krocani za přispění vládních lakomců a do toho ještě Lékařská buzerace ,je mi známo,že "Lékaři mají léčit příčinu a né důsledek"Takže toho zpropadenýho pitomce který to vymyslel bych dal léčit do Bohnic.

verka1 ( 31. ledna 2016 19:31 )

kolik důchodců jezdí autem a je jím přes 80 let. když je důchodce přizpůsobivý

lync ( 31. ledna 2016 19:10 )

pěkná hovadina makat do 70 to jo ale řídit nikoli?

Zobrazit celou diskusi