Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman otevřel hospic: „Mé sympatie k tomuto způsobu umírání rostou“

Autor: ČTK, simao - 
5. ledna 2016
16:50

Prezident Miloš Zeman si odskočil do Liberce a slavnostně přestřihl pásku nového libereckého hospicu. Apeloval při tom na zvýšení výdajů státu na sociální péči a pro zařízení v Liberci měl jen slova chvály. 

„Už jsem za svou prezidentskou éru viděl několik hospiců a musím říct, že po každé takové návštěvě moje sympatie k tomuto způsobu umírání rostou. Musím ocenit, že tady v Liberci je hospic mimořádně dobře udělaný," pronesl Zeman během své návštěvy hospicu, zařízení pro nevyléčitelně a těžce nemocné osoby.

Podle prezidenta je třeba zvýšit výdaje státu na sociální péči včetně mezd pracovníků. „Proboha,“ reagoval Zeman, když se dozvěděl, že pečovatelky v hospici berou jen 15 000 korun měsíčně a zdravotní sestry 22 000 korun.

Liberecký hospic zaměstnává 80 lidí a jeho roční rozpočet se odhaduje na 24 milionů korun. Zhruba polovinu by mělo zařízení dostat od zdravotních pojišťoven, deset procent dá ministerstvo práce. Pětinou se na nákladech podílejí sami klienti, kteří za den platí 290 korun. Liberecký kraj počítá pro příštích šest let s dotací 13,2 milionu korun (2,2 milionu ročně). Pomáhají i obce a sponzoři.

Vyšší platy si ale zařízení zkrátka nemůže dovolit. Zeman však má řešení. Podle prezidenta není třeba zvyšovat dávky těm, kdo nechtějí pracovat, ani příspěvek na bydlení, který zakládá ubytovny. Právě z takto ušetřených peněz by bylo možné přidat na sociální péči. Do služby o nevyléčitelně nemocné by se podle něj navíc měly ještě více zapojit i církve, a to nejen poskytováním péče, ale i finančně.

Liberecký hospic s 28 lůžky vznikl přestavbou bývalého sirotčince v Liberci. Projekt za 109 milionů korun zaplatila z 80 procent Evropská unie. Podle Taťány Janouškové, ředitelky Hospicové péče sv. Zdislavy, která ho provozuje, je jedním ze 17 hospiců v Česku. Jsou ve všech krajích s výjimkou Karlovarského kraje, kde chtějí jeho výstavbu zahájit letos, a Vysočiny, kde je teprve v rovině příprav.

Samo ( 5. ledna 2016 17:45 )

A dokud bude EU a stát Česko podporovat tyto podvody se solárními elektrárnami, tak stát bude mít stále větší dluhy a jeho občané budou ještě chudší než jsou. Dotace neměly být vypláceny dopředu a po 20 roků ve stejné výši, ale jenom takové aby pokryly prokazatelné výdaje a minimální zisk.

bibijana ( 5. ledna 2016 17:21 )

Nejen za postoj vůči uprchlíkům prezidenta Zemana velmi chválím, ale i za tento počin. Péče o bezmocné a umírající je jednou z nejnáročnějších prací, ale adekvátní odměna žádná. Na platy zdravotních sester a pečovatelek peníze nejsou! Ale 40 miliard pro solární podvodníky stát má! Hanba!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa