Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policista, který při honičce v Praze zastřelil dívku v kradeném autě: Jsem nevinný

Autor: ČTK - 
21. ledna 2016
09:57

Obvodní soud pro Prahu 5 se začal zabývat kauzou bývalého policisty Jiřího T., který v roce 2012 v pražské Strakonické ulici střílel na ujíždějící auto a ve voze usmrtil pětadvacetiletou ženu. Obžalovaný v úvodní výpovědi odmítl, že spáchal trestný čin. Za usmrcení z nedbalosti mu hrozí až šest let vězení.

Událost se stala 1. února 2012 na pražském Zlíchově. Policisté se pokoušeli zastavit ukradené auto, řidič ale začal ujíždět. Nejprve se srazil se služebním vozem, poté se snažil najíždět na policistu. Ten proto několikrát vystřelil ze služební zbraně, řidič ale začal ujíždět Strakonickou ulicí v protisměru. Po několika stovkách metrů z auta vystoupil a utekl. Ve voze zůstala mrtvá žena.

„Trestný čin jsem nespáchal. Já jsem si byl jistý, že tam nikdo není, že tam je řidič sám, proto jsem pálil jenom na pravou stranu vozidla,“ uvedl u soudu Jiří T., který už u policie nepracuje, je nyní v armádě. Jednání bude po výslechu obviněného pokračovat výpověďmi svědků.

"Chránil jsem svůj život, řidič na mě chtěl najet autem. Pokud bych věděl, že je uvnitř další osoba, jediná možnost by pro mně byla řidiče zastřelit?" tvrdil Jiří T. "Řidič při střelbe do pravého kola nezastavil. Zpanikařil, proto také narazil do svodidel. Volil klasickou útěkovou jízdu."

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) v minulosti dvakrát případ odložila s tím, že policista nepochybil. Advokát matky poškozené dívky Jan Salmon se obrátil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) poté, co se svými stížnostmi neuspěl u městského a vrchního státního zastupitelství. NSZ pak nechalo případ znovu prověřit a GIBS nakonec bývalého policistu obvinila.

Tehdy pětadvacetiletého řidiče auta Václava Hlinovského policie dopadla po osmi dnech. Soud mu za řízení pod vlivem drogy uložil podmínku. Mladík byl před tímto trestem dvacetkrát stíhán za majetkovou a násilnou trestnou činnost.

kradousek ( 22. ledna 2016 07:03 )

Ty máš dost, slsuníčkáři

lepabrena ( 21. ledna 2016 19:59 )

Problém je, že u nás ti, co jsou jinak zcela nepoužitelní, jdou pracovat do ozbrojených složek a to včetně pravomocně odsouzených recidivistů. O inteligenci členů ozbrojených složek nemá vůbec cenu se zmiňovat, tu si asi nosí po kapsách. Pokud by byl bývalý policejní kovboj pravomocně odsouzený za usmrcení z nedbalosti byl by to alespoň ojedinělý krůček k právnímu státu, který zde není.

lepabrena ( 21. ledna 2016 19:54 )

A ty jsi u toho byla a viděla, jak to auto kradla? A jaký trest by podle tebe měli dostat všichni tuneláři a zloději v čele s papá tunelem, který všem obrzlodějům udělil milost? Bože, je vidět, že tvoje IQ nedosahuje ani velikosti tvých bot!

lobotom ( 21. ledna 2016 18:41 )

Jedinou chybou bylo, že nestřílel okamžitě rovnou na řidiče.

lug70 ( 21. ledna 2016 11:29 )

Takové případy způsobují, že policajti se bojí potom zasahovat aby neměli problémy s GIBSem. Vláčeni nepříjemným vyšetřováním GIBS jsou policajti i v případě, že zastřelí nebo i jen když postřelí agresivního recidivistu, který je i okolí ohrožoval střelnou zbraní. Obvykle při vyšetřování GIBS za zasahující policajty postaví jejich šéfové, kolegové i policejní odbory v rámci profesní soudržnosti. Zvlášť velké obavy mají policajti ze zásahu proti agresivním cikánům, ti jsou totiž státní mocí chráněnou menšinou. Když policajt použije byť oprávněně proti cikánovi (cikánům) střelnou zbraň, tak jde i policejní profesní soudržnost stranou, všichni od něj dávají ruce pryč a chudák policajt má velké problémy s reálnou možností, že sám skončí v base.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání