Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Osudový den pro Věru M.: Dnes zazní klíčový posudek! Co v něm je?

Autor: Jana Ulrichová, Pavel Ryšlink - 
21. ledna 2016
05:07

Osudový bude dnešek pro Věru M. (50), bývalou zdravotní sestru rumburské nemocnice, obžalovanou z vraždy šesti pacientů. Zazní totiž klíčový znalecký posudek. A podle předběžných informací může hovořit ve prospěch obžalované.

Věra M. stanula před soudem poprvé loni 22. června. Tehdy také poprvé promluvila, vinu odmítla a obžalobu, podle které zabíjela pacienty vysokými dávkami draslíku přímo do žíly, označila za absurdní. „Jsem nevinná, věřím ve spravedlnost. Nikoho jsem neusmrtila, nikomu jsem ani nepomohla zemřít,“ prohlásila.

Případ se pak nevyvíjel jednostranně. Znalci, o jejichž posudky se opírá obžaloba, hovořili jednoznačně o úmrtí po podání vysoké dávky draslíku. Naopak znalec obhajoby všechna úmrtí označil za přirozená a očekávaná s ohledem na vážný stav pacientů. Proto soud nechal zpracovat revizní ústavní posudek, který má tyto rozpory vysvětlit.

Zdroj, který je s ním obeznámený, Blesku prozradil, že nový posudek, na němž pracovaly největší kapacity olomoucké fakultní nemocnice, rozporuje původní interpretace výsledků vyšetření a výsledků pitev údajných obětí. Podle něj pacienti nezemřeli v důsledku otravy, a Věra M. tudíž nemá na jejich smrti podíl.

Věra M. zabíjela podle obžaloby nemohoucí, většinou staré nebo postižené pacienty vysokou dávkou draslíku, a to od roku 2010 do loňského června. Nejmladší údajné oběti bylo 35, nejstarší 85 let. Více než rok kvůli tomu strávila ve vazbě. Hrozí jí až doživotní vězení.

Ve prospěch obžalované

  • Její vlastní výpověď – Obžalobu odmítla, popřela, že by neměla ráda staré lidi. „To bych tam nemohla pracovat. Na JIP interny jsou převážně staří lidé. Pracovala jsem tak, abych jim pomohla, ne uškodila,“ řekla.
  • Bývalý primář JIP Richard Bína – Vylíčil ji jako profesionálku, se kterou neměl žádné problémy. „Neřešil jsem jedinou stížnost na její chování ze strany personálu nebo příbuzných pacientů,“ řekl.
  • Některé sestry – Uvedly, že byla pracovitá, ochotná brát služby i za jiné, školila se a vzdělávala, neodmítala stáže.
  • Bývalá náměstkyně nemocnice Martina Kučerová – Řekla, že hlavní líčení je jen kydáním špíny. Podle ní se Věra M. stala obětí generačního sporu na oddělení. „Starší zkušené sestry, zejména Věra M., ostatním vadily, byly odstavovány,“ řekla.
  • Znalec z oboru zdravotnictví Zdeněk Šňupárek – Ani jeden z pacientů nezemřel kvůli vysoké dávce draslíku, úmrtí byla přirozená a očekávaná.
  • Znalkyně z oboru psychologie Štěpánka Tůmová – Věra M. je inteligentní, rázná, dominantní, hubatá, není ale bezcitná a netrpí ani žádnou poruchou. Zabíjením by si práci neulehčila. Neměla žádný, ani chorobný motiv.
  • Znalec psychiatr Michal Hessler – Netrpí žádnou duševní poruchou, nenašel u ní ani žádnou chorobnou motivaci k vraždě šesti pacientů.

Proti obžalované

  • Lékař Petr Vondráček – Na případ upozornil, když zjistil podezřelé úmrtí poslední oběti Jany K. (†72). Rozbory, které nechal udělat, ukázaly vysokou hladinu kalia. Naopak v infuzním vaku, který Věra M. nechala vykapat, kalium nebylo, i když tvrdila, že ho tam dala.
  • Lékař Jan Novák – Byla průměrná sestra, byly tam lepší. Jednou po její službě našli onkologického pacienta v bezvědomí. Měl hypoglykemii, kterou si v tu chvíli vysvětlovali sepsí. „Mohlo ji ale způsobit i podání inzulinu,“ řekl.
  • Některé sestry – Nechtěla poslední oběť Janu K. (†72) resuscitovat. Na interně dávala pacientům vysoké dávky utišujících léků, nebyli pak k probuzení. Před lety během noční služby vyvěsila sluchátko od alarmu, takže se pacienti nedovolali pomoci. Onkologicky nemocné matce své kolegyně chybně podala morfium.
  • Znalci z oboru zdravotnictví Radek Matlach a Jiří Závodský – Podle nich nemohlo dojít k tak prudké změně srdeční činnosti u poslední oběti jinak než otravou draslíkem. U dalších 5 pacientů shledali shodným modus operandi, tedy náhlou srdeční zástavu.

Na Blesk.cz sledujte od 9 hodin online přenos ze soudní síně a živý přenos přibližně od 10:00 (po skončení čtení revizního posudku).

Brucie ( 19. března 2018 22:54 )

Velice mne zajímá,zda ten pan doktor,co tu sestřičku tak pomluvil-jak je špatná,alespoň se jí slušně omluví,ale vůbec bych se nedivila, kdyby jej ta sestřička zažalovala.Z mého pohledu by na to měla plné právo.Vždyt má zničenou pověst,život,dopadá stín i na její rodinu a příbuzné-navíc v této lokalitě není práce a těžko zde,i když je nevinná,bude nějaké místo po tom všem shánět.Také se může díky lidské zlobě a hlouposti ze všeho zhroutit a kdo jí nahradí ušlou mzdu a zhoršené společenské uplatnění???Nu,my sestry to v tomto zřízení opravdu nemáme lehké-každý se o nás jen umí otírat,pomlouvat a kritizovat.Jenže,ten,kdo nikdy nenosil sesterskou uniformu a neprošel tím stálým napjetím, stresem a haldou, často zbytečných povinností-ten vůbec neví,o čem je řeč.Velmi lehce se sestra dostane,často i kvůli chybě lékaře,do problémů-realita je taková,že po lékařích většinou vše bez úhony sklouzně a jede se dál-sestra musí vydržet vše!Pak a´t se ale nikdo nediví,že tu sestřičky nejsou a hned tak asi ani nebudou.Nás starších si doktoři ani pacienti neváží a těm nadějným mladým není opravdu co zajímavého a pěkného nabídnout.Paní kolegyni držím palce,aby se ze všeho co nejdříve dostala a našla jiné,lepší místo,s lepšími spolupracovníky i lidmi,kde si její-naší,velmi těžké práce budou opravdu vážit...

mrd.vola ( 21. ledna 2016 16:38 )

mrd.vola: to stejný jak u Kramnýho, nemaj důkaz, jenom drby a s tím by bábu chtěli soudit, určitě nedala na noční někomu za*** a tak se veze, doufám ve spravedlnost hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha TAK VŠICHNI ZDEJŠÍ ZM RDI A PRAŠIVÝ KU NDY TADY TO MÁTO CO JSEM RÁNO ŘEK JE PRAVDOU - CHCÍPNĚTE!

oldedek ( 21. ledna 2016 13:01 )

"...rozmetali znalci obžalobu..." Víte von ten draslík je vlastně asi zdravej - znalci by jej před soudem měli demonstrativně asi deset deka vokoštovat a dát tím naší široké populaci najevo, že kromě mrkve a celeru by si ho měli užívat lidé doma sami ...

mrd.vola ( 21. ledna 2016 06:48 )

to stejný jak u Kramnýho, nemaj důkaz, jenom drby a s tím by bábu chtěli soudit, určitě nedala na noční někomu za*** a tak se veze, doufám ve spravedlnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání