Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Chceme práci!“ rozčilovali se Tunisané. Protesty nepřežil policista

Autor: ČTK, tmp - 
21. ledna 2016
06:54

Drsný protest zažilo Tunisko. Tamní policie se ve městě Kasserine střetla s demonstranty, kteří požadovali pracovní místa. Při protestech v tuniské metropoli i dalších městech přišel o život jeden policista, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní představitele.

Davy protestujících v Kasserine, které leží v centrální části země, zapalovaly pneumatiky a vykřikovaly hesla jako práce, svoboda a důstojnost. Demonstrace se konaly již druhým dnem v reakci na zoufalý čin jednoho nezaměstnaného muže, který se zabil poté, co mu odmítli dát práci.

Policisté proti demonstrantům, kteří se snažili dostat do budovy policejní stanice, použili slzný plyn, popsal jeden ze svědků. Protesty vyvolaly vzpomínky na události před pěti let, kdy v Tunisku začalo takzvané arabské jaro, které se následně rozšířilo i do dalších zemí arabského světa.

Kvůli špatným životním podmínkám se tehdy 17. prosince 2010 upálil mladík Muhammad Buazízí. Následně se rozšířily demonstrace zejména proti nezaměstnanosti, které 14. ledna 2011 přivodily odstoupení autoritářského tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího, jenž byl v čele země od listopadu 1987.

„Jsem bez práce již sedm let. Už jsme unavení jen ze samých slibů. Nevrátíme se domů, dokud se nám tentokrát nedostane něčeho konkrétního... Chceme jen žít důstojně, uvedl jeden z protestujících v Kasserine, třicetiletý Sámir.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi