Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sperma, sliny, moč i mateřské mléko. Všude tam se drží virus zika

Autor: ula - 
25. února 2016
16:40

Čech, u kterého byl prokázán virus zika, má půl roku pohlavně žít jen s nasazeným kondomem. Sperma a krev jsou totiž tělesné tekutiny, které jsou nejvíc infekční. A virus zika se z člověka na člověka přenáší právě pohlavním stykem. Jak dlouho se ale virus drží ve spermatu, zatím lékaři nevědí.

Osmapadesátiletý muž si virus přivezl z Martiniku, kde přebýval od konce ledna do poloviny února. Stejně jako nakažená žena se léčí doma. Podle primářky Nemocnice na Bulovce Hany Roháčové mu byl doporučen chráněný pohlavní styk po dobu šesti měsíců.

Jak dlouho se drží zika ve spermatu?

„Virus se reálně přenáší pohlavním stykem. Pokud se tedy vrátí z rizikové oblasti cestovatel a jeho partnerka je těhotná, měl by do konce gravidity používat při pohlavním styku kondom,“ souhlasí s doporučením epidemiolog Rastislav Maďar z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier.

Virus zika totiž může závažně poškodit vývoj mozku plodu nenarozeného dítěte. Zvláště díky tomu děsí virus celý svět, i když se mezi dospělými projevuje jako chřipka. Pokud se ale nakazí těhotná žena, hrozí zde riziko, že se jí narodí dítě s deformovanou hlavičkou.

Podívejte se na rozhovor s Hanou Roháčovou:

Video Vše o Češích nakažených virem zika: Už jsou doma, říká primářka - Tomáš Polák, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Virus zika se našel v plodové vodě, mateřském mléce, slinách a i v moči, kde dokonce vydrží déle než v krvi. Jak dlouho vydrží ve spermatu se ale zatím neví, ale spolu s krví je sperma nejvíc infekční tělesná tekutina.

„O žádném potvrzeném případu přenosu infekce slinami nevím. Pravděpodobnost přenosu nákazy touto cestou je velmi malá, ale zcela vyloučit ji nelze,“ řekla Blesk.cz Hana Zelená ze Zdravotního ústavu v Ostravě.

Hrozí ochrnutí?

V souvislosti s virem zika se objevily i případy ochrnutí. „Po viru zika, tak jako po mnoha dalších infekcích, nastává u části postižených porucha imunitního systému, vlivem které tělo autoimunitním procesem útočí na své vlastní nervové tkáně. Výsledkem může být ochrnutí trvající týdny čí měsíce, a dokonce v 3-5 % končí přes intenzivní léčbu smrtelně,“ řekl epidemiolog.

Dodal, že k ochrnutí dochází u relativně malého procenta postižených, ale zároveň připustil, že pokud budou stovky až tisícovky nakaždených virem zika, poroste i počet neurologických komplikací.

Vše o viru zika. Podívejte se.

rumungro ( 25. února 2016 17:27 )

Z OH přijedou rodiče zombíků

Zobrazit celou diskusi