Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Šabatová: Minimální mzda diskriminuje invalidy. Zrušte ji, žádá soud

Autor: ČTK, val - 
23. února 2016
10:24

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se obrátila na Ústavní soud s žádostí, aby zrušil nařízení vlády stanovující minimální mzdu pro invalidní důchodce. Podle ombudsmanky má být minimální mzda pro všechny stejná. Momentálně nařízení vlády stanovuje dvě minimální mzdy; pro zdravé zaměstnance (9900 Kč měsíčně) a invalidní zaměstnance (9300 Kč měsíčně). Je to přímá diskriminace, řekla v úterý ombudsmanka. 

„Základní tezí Zákoníku práce je za stejnou práci stejné peníze, ale ta není u invalidních zaměstnanců dodržována,“ uvedla Šabatová. Zároveň vyzvala inspektoráty práce, aby nečekaly na rozhodnutí ÚS ve věci a nutily zaměstnavatele vytvářet rovné podmínky v jejich firmách pro zdravé i invalidní zaměstnance.

Více o ombudsmance Anně Šabatové najdete zde.

Ombudsmanka Anna Šabatová Ombudsmanka Anna Šabatová | Blesk / Jiří Nováček

O věci již Šabatová jednala s vedením ministerstva práce a sociálních věcí, které podle ní přislíbilo, že se v příštím roce postará o úpravu nařízení vlády tak, aby byly nastoleny tyto rovné podmínky. Ombudsmanka ale nechce dále vyčkávat.

Zdůraznila, že zrušení minimální mzdy pro invalidy se bude týkat tisíců lidí v ČR. Mnozí z nich pracují v ostraze různých areálů. Zaměstnávají je bezpečnostní firmy, někteří postižení pracují jako závozníci nebo najdou uplatnění v administrativě.

Skutečnost, že zatím mohou dostávat mzdu o 600 korun měsíčně nižší než jejich zdraví kolegové, je podle veřejné ochránkyně práv zcela v rozporu se Zákoníkem práce, s antidiskriminačním zákonem a s Listinou základních práv a svobod.

Šabatová zdůraznila, že celá věc je o překonávání stereotypů. To, že někdo dostává invalidní důchod, neznamená, že mu může jeho zaměstnavatel jen tak krátit mzdu s odůvodněním „vždyť tento člověk má vlastně dva příjmy“. Podobný problém měli kdysi v ČR pracující senioři, uvedla ombudsmanka. Trvalo podle ní zhruba 20 let, než si zaměstnavatelé zvykli na to, že pokud zaměstnávají důchodce pobírajícího starobní důchod, v žádném případě to neznamená, že mu mohou za odvedenou práci dávat méně.

Video Ombudsmanka Šabatová: Stop parazitováni na invalidech - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Invalidní důchod je kompenzací za to, že si postižení nemohou příliš vybírat druh zaměstnání na trhu práce a potýkají se s mnoha dalšími úskalími. Není „luxusní dávkou navíc“, řekla Šabatová.

V ČR byl už rozdíl mezi minimální mzdou pro zdravé a postižené zaměstnance smazán v roce 2013. Sedm měsíců tehdy platila jedna minimální měsíční mzda pro všechny, kdy činila 8000 Kč. Od 1. srpna 2013 se stát vrátil k dřívější praxi, tedy k rozdílným minimálním mzdám pro zdravé a handicapované.

joudajoudovy ( 24. února 2016 11:00 )

stopaz: 2,07

joudajoudovy ( 24. února 2016 10:26 )

baba sabatova se opet vymesuje do veci, ktera je jiz davno dohodnuta, viz: http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/1703473-ombudsmanka-zdravi-i-invalidni-zamestnanci-musi-mit -stejnou-minimalni-mzdu ..... posledni video, stopaz: 27 - vyjadreni p.krasy z invalidu. slunickarka sabatova je stale mimo misu - odvolat!

ellenic ( 23. února 2016 19:36 )

To se neumí trochu upravit , nechápu, že na takovém místě si neuvědomí, jak je lidem na očích. Existují vizážisté, stylisté, ale to asi neví . Já bych takhle nikam nevylezla.

gjim ( 23. února 2016 13:27 )

Jsou tady lidi co se ne vlastní vinou stali invalidní a jsou hrdí na to že můžou pracovat. A jsou tady lidi co nepracují, pracovat nechtějí a nazývají invalidy kryplem, no a těm chybí v občance a pasu vedle jména morální debilita.

nemamradods ( 23. února 2016 10:55 )

Šabatová pravdu nemá.Znám pár lidí,kteří pobírají ČID,nemají ani základní vzdělání,pracují jako vrátní nebo ochranka a jejich měsíční příjem bývá i 18000 korun čistého měsíčně.jak k tomu přijdou vzdělaní lidé?Dva ze zmíněných si své zranění udělali svou tupostí.

Zobrazit celou diskusi