Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zákaz sezení mimo lavičku je protiústavní, zlobí se Šabatová. Rozhodne soud

Autor: ČTK - 
30. ledna 2016
09:26

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová žádá Ústavní soud o zrušení některých částí vyhlášek severočeských měst Litvínova a Varnsdorfu, které lidem zakazují sedět venku na zídkách či schodech. Uvedl to v sobotu server iDNES.cz. Podobných vyhlášek v posledních letech stále přibývá, podle ombudsmanky porušují svobodu pohybu a jsou protiústavní.

Obecně závazné vyhlášky zakazující sedět na zemi, obrubníku, schodech či zídce se týkají vedle Litvínova a Varnsdorfu i řady dalších, povětšinou severočeských měst. Loni je přijaly například Duchcov a Most, již delší dobu platí v Krupce, Bílině či Rotavě.

Verdikt Ústavního soudu by podle ombudsmanky sloužil jako precedent, který by pak ostatní města měla respektovat a příslušné vyhlášky zrušit. Domnívám se, že obce nemohou takto silně zasahovat do svobody pohybu. A do této svobody patří i možnost sedět,“ řekla serveru Šabatová.

Cílem vyhlášek je předcházení „narušování veřejného pořádku ve městě, ochrana veřejné zeleně a zvýšení estetické hodnoty vzhledu města“. V praxi to však znamená, že kdokoli, kdo si sedne se zmrzlinou na obrubník či na zábradlí před školou, se dopouští přestupku.

Absurdní a nepřiměřené

„Takovou regulaci považuji za absurdní. Sezení na čemkoli jiném než na lavičce není činnost sama o sobě škodlivá. Je nepřiměřené bojovat proti vandalismu tím, že se všem lidem zakáže činnost, která k vandalismu vést nemusí. Například maminka hlídající své dítě na písku, u kterého není lavička, bude muset celou dobu stát,“ uvedla ombudsmanka.

Šabatová vyhlášky kritizovala už loni na podzim. S využitím svého práva obrátit se na Ústavní soud ale vyčkávala, protože vyhlášky kontroluje ministerstvo vnitra, které může v případě pochybností samo zasáhnout. Úřad však ve vyhláškách neshledal problém.

Vyhlášky kritizuje rovněž senátor Václav Láska, který připravuje žalobu k Ústavnímu soudu kvůli případu Rotavy v Karlovarském kraji. Podle předsedy Svazu měst a obcí Františka Lukla obce tak postupují v případech, kdy selhávají základní pravidla slušného chování. „Potom musí dojít k tomuto krajnímu kroku, kdy se jasně stanoví pravidla, jak se lidé ve veřejném prostoru mají chovat,“ uvedl Lukl.

schelly ( 10. února 2016 22:57 )

Chartisti jsou většinou převlečení komouši a dobře znají estébácké praktiky.

jarypadlo ( 31. ledna 2016 09:24 )

Protiústavní je existence záškodnické/ho ombudsmana bez pravomocí.Když navíc zatajuje zločiny jiných,je zločincem ombudsman sám. .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

djaba ( 30. ledna 2016 23:52 )

Jisté je , že na lavičkách nevysedávají důchodci ale celé rodinky tmavších občanů .Před naším ALBERTEM se vysmátej jednorukej chlemstá , jak mastíme do kolbenky a on jde na poště vybrat padesátsedm litrů dávek .Viděl jsem to , byl jsem za ním .

buban ( 30. ledna 2016 20:54 )

No a uznejte sám/a-50 kousků na jednu lavičku nevměstnáte, i kdyby to byla lavička Václava H.

buban ( 30. ledna 2016 20:46 )

A vzhledem k tomu, že jsou nuceni bydlet v naprosto nevyhovujících mini-bytech, musí svoji bezútěšnou situaci řešit s nejbližší rodinou (což je cca 50 osob) v parcích.

Zobrazit celou diskusi