Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Křivé obvinění ze sexuálního zneužití dětí? Za pomluvu chce soud tvrdý trest

Nejvyšší soud nemá pochyb: falešná obvinění ze sexuálního obtěžování dětí jsou trestným činem, pokud mají dotyčného poškodit.
Nejvyšší soud nemá pochyb: falešná obvinění ze sexuálního obtěžování dětí jsou trestným činem, pokud mají dotyčného poškodit.  (Autor: ČTK)
Autor: zst - 
19. února 2016
09:25

Za trestný čin označil Nejvyšší soud (NS) falešná obvinění ze zneužívání dětí, obzvláště v případech, kdy se snaží pošpinit pověst a dostat někoho do nepříjemností. Nejvyšší soud tak zrušil osvobozující rozsudek plzeňského krajského soudu nad mužem z Klatovska. Píše o tom páteční Právo.

Muž obvinil advokáta své bývalé družky ze zneužívání dětí, kterým měl právník sloužit jako opatrovník. Za křivé obvinění ho nejprve odsoudil okresní soud na tři měsíce s roční podmínkou, krajský soud ale následně stěžujícího si muže osvobodil, protože údajně nešlo o trestný čin. To se ale do budoucna změní, Nejvyšší soud nastavil novou „laťku“ v posuzování podobných případů.

„Obviněný nezmínil žádné konkrétní skutečnosti, které by svědčily o tom, že poškozený páchal trestnou činnost sexuálního charakteru,“ odůvodnil tehdy své rozhodnutí krajský soud. „Jeho chování vybočovalo z běžných norem společenského chování, bylo nežádoucí a k poškozenému urážlivé. Mohlo by tak být posouzeno jako přestupek,“ stálo také v odůvodnění.

Proti byl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Lživá obvinění se týkala spáchání těch nejzávažnějších a pro společnost nejodpudivějších trestných činů. Takové nařčení bylo dostatečně konkrétní, neboť poškozený byl obviněn jednak z pohlavního zneužívání vlastní dcery a dále ze sexuálních útoků vůči nezletilým dětem, které zastupoval před soudem,“ dovolával se Zeman a Nejvyšší soud mu dal za pravdu.

„Je nepochybné, že se obviněný svými zjevně nepravdivými podáními snažil dosáhnout trestního stíhání poškozeného, čímž byla dotčena jeho čest a dobrá pověst, jeho rodinné vztahy a také profesní čest, neboť je znám jako advokát,“ potvrdil Zemanovy výhrady Nejvyšší soud, podle něhož si byl muž vědom svých lží. Pro advokáta požadoval původně zákaz styku s nezletilými klienty a vazbu.

„Je tedy zcela zřejmé, že v takovém jednání nelze spatřovat přestupek,“ uzavřel NS celou záležitost. Krajský soud teď bude muset potvrdit rozsudek podřazeného soudu, muž tedy dostane tříměsíční trest vězení s roční podmínkou. „Setkal jsem se s tím poprvé v životě a doufám, že naposledy,“ reagoval na výrok NS poškozený advokát.