Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Píchla partnerovi anestezii, která ho mohla zabít: Chtěla jsem ho naštvat, tvrdí

Autor: ČTK - 
19. února 2016
13:10

Zdravotní sestra Šárka G. z Šumperku podle znalce riskovala, když svému bývalému partnerovi po předchozí roztržce píchla prošlou látku, s jejíž pomocí anesteziologové pacientům před operací oslabují dýchací svalstvo. Expert dnes u Krajského soudu v Olomouci řekl, že látka sice po několika letech ztrácí na své účinnosti, avšak stále může mít nepříznivý vliv na dýchání. Šárka G. je podezřelá z pokusu vraždy svého někdejšího partnera. Muž aplikaci léčiva přežil. Soudce hlavní líčení odročil na 16. března.

Případ se stal v květnu 2013 v rodinném domě v Dlouhomilově. Poté, co Šárka G. muži pod záminkou očkování proti tetanu píchla látku, kterou využívají anesteziologové, řekla mu, že do hodiny zemře. Po aplikaci měl muž dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním. Podle žalobce si žena byla dobře vědoma toho, že se látka používá v anestezii a rychle navozuje paralýzu svalstva, takže ji lze aplikovat pouze při zajištění umělé plicní ventilace. Podle obžaloby měla zdravotnice praxi na oddělení ARO a JIP.

Šárka G. si vzápětí látku aplikovala sama a snědla prášky lexaurin, protože chtěla spáchat sebevraždu. Uvědomila si prý, že udělala hloupost. Žena u soudu tvrdila, že látka, kterou bývalému partnerovi vpravila do těla, byla již pět let prošlá a neúčinná. Místo do žíly ji navíc píchla do svalu. Svoje chování zdůvodnila tím, že muž měl nevhodné poznámky. „Chtěla jsem ho naštvat a postrašit. Věděla jsem, že je úzkostlivý na svůj zdravotní stav,“ řekla.

Podle znalce Vladimíra Černého však žena poměrně riskovala. „Pokud vyjdeme ze studií, které se zabývají poklesem účinnosti látky s dobou, tak účinnost by měla být velmi nízká a efekt by nemusel být žádný,“ uvedl Černý. Zároveň ale upozornil, že účinnost látky bez rozboru nelze objektivně posoudit, takže nelze vyloučit, že i prošlé léčivo může mít nějaký účinek na dýchací svalstvo. Látka se využívá většinou na oddělení ARO, o její aplikaci rozhoduje lékař.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání