Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Usvědčil bratra z loupeže 77 milionů a vraždy: K soudu ho přivedli v neprůstřelné vestě

Autor: ČTK ljš - 
19. února 2016
12:21

Ozbrojenci se samopaly a korunní svědek v kukle a neprůstřelné vestě! Tak to v pátek vypadalo u soudu s gangem bývalých policistů, které obžaloba viní z loupeže 77 milionů nedaleko Slavkova u Brna. Šéfa skupiny usvědčil jeho vlastní bratr nejen z přepadení, ale i z vraždy spolupachatele.

Proces začal za mimořádných bezpečnostních opatření u brněnského krajského soudu. V kauze jsou čtyři obžalovaní. Hlavním obžalovaným je bývalý policista Roman Dolíhal, jehož z organizování loupeže a vraždy šéfa vozu s penězi usvědčuje jeho bratr Antonín, další obžalovaný. Do jednací síně tohoto korunního svědka přivedla justiční stráž ozbrojená samopaly. Antonín byl maskovaný kuklou a na sobě má i při jednání neprůstřelnou vestu.

U soudu pak ve své výpovědi skutečně potvrdil, že přepadení vozu s penězi, ke kterému došlo už před deseti lety, bylo předem domluvené s velitelem tohoto auta. Svého bratra obvinil nejen z toho, že přepadení naplánoval a domluvil se zmíněným šéfem vozu, ale také z toho, že ho o čtyři roky později zavraždil.

Antonín u soudu popsal přepadení a zdůraznil, že jeho bratr ho i s velitelem vozu připravovali. Vo voze s penězi jeli dva pracovníci bezpečnostní služby Brink's C.L.; velitel auta a jeho kolega. "Pokud by nastaly potíže, tak bychom prostě odjeli," řekl Antonín. Loupež se odehrála podle plánů. Pak si prý bratři Dolíhalovi, jejich kolega z přepadení Jaroslav Havlík a šéf auta mezi sebe rovným dílem podělili 77 milionů. Bylo to zhruba 100.000 bankovek, naplnily tři cestovní tašky.

To Roman Dolíhal, kterému hrozí doživotí, zcela popírá. Řekl, že si po odchodu od policie založil bezpečnostní službu. S kolegy hlídal objekty a vymáhal dluhy. Pomáhal mu i jeho kamarád, jenž pracoval pro konkurenční firmu Brink’s C. L. Její vůz s penězi přepadli v srpnu 2006 u Slavkova u Brna tři falešní policisté. Na osádku namířili protitankovou střelu. Ta jim pak peníze vydala a trojice s nimi odjela. Jenže další teorie mluví o tom, že Roman Dolíhal byl na přepadení domluvený s šéfem vozu, který byl jeho přítel. Vyšetřovatelé došli k závěru, že Roman Dolíhal ho o čtyři roky později zavraždil.

Žalobkyně Ludmila Doležalová, která se kromě této známé kauzy zabývá i případem Američana Kevina Dahlgrena obviněného z čtyřnásobné vraždy, tvrdí, že Roman Dolíhal později přítele zardousil a společně s dalším obžalovaným Jiřím Bartoněm jej odvezl a zahrabal na skládce za Brnem. Mohl se tak prý zbavit nepohodlného komplice, což ale Roman Dolíhal popírá.

Tvrdí, že v březnu 2010 popíjel s bratrem Antonínem a jejich přítelem, někdejším šéfem přepadeného vozu, alkohol. Antonín i kamarád mluvili o sebevraždě, protože měli existenční problémy a rozpadly se jim vztahy. Proto prý z místnosti odešel. Když se vrátil, našel přítele mrtvého, uvedl. „Pokud bratr ukazuje na mě, že já jsem vrah, já nemůžu ukázat na něj. Nemůžu říci, co se vlastně stalo,“ řekl Dolíhal. Ve své výpovědi přišel s několika teoriemi, jak mohl jeho známý zemřít. Zdůraznil, že bratra Antonína se nikdy nezeptal, co se vlastně stalo.

Antonín byl podle Romana paralyzován úmrtím jejich přítele. Roman Dolíhal proto přivolal Bartoně a požádal jej, aby mu pomohl s odvezením a pohřbením těla. Roman tak prý chtěl ochránit bratra před vězením. Podrobnosti neuvedl.

Antonínu Dolíhalovi a Jaroslavu Havlíkovi hrozí za účast na loupeži až 15 let vězení, Bartoňovi hrozí za spolupachatelství, tedy za pomoc s pohřbením zavražděného čtyři roky za mřížemi.

Účastníkem soudního řízení je také bezpečnostní služba Brink’s C. L., která požádala o náhradu způsobené škody. V případě potrestání obžalovaných firma chce, aby ji zaplatili.

Loupež u Slavkova je patrně čtvrtým největším odcizením hotovosti v ČR. Nejvyšší částku – 560 milionů korun – si odnesl zloděj 1. prosince 2007 z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3.

xxxx678 ( 19. února 2016 13:37 )

Už to jede, už se to roztáčí....Dj - ganzanie!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání