Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Práce pro mladé a peníze pro malé firmy. Komerční banka si půjčuje 2,5 miliardy

Autor: tmp - 
22. února 2016
14:25

Při příležitosti otevření první české pobočky Evropské investiční banky v Praze podepsali její zástupci smlouvu o úvěru 95 milionů eur (2,56 miliardy korun – pozn. red.) mezi ní a Komerční bankou. Peníze půjdou na financování projektů malých a středních podniků, které budou podporovat zaměstnanost mladých.

Smlouva pomůže zpřístupnit peníze pro malé a střední podniky a podniky se střední kapitalizací (do 3000 zaměstnanců) na dlouhodobé financování projektů snižujících nezaměstnanost osob mladších 29 let.

„Půjčka EIB je vytvořena tak, aby pomohla mladým nezaměstnaným, poskytla jím více pracovních příležitostí. Ve stejnou chvíli také pomůže posílit pozici malých a středních podniků, které jsou motorem české ekonomiky v ekonomickém růstu a vytváření nových pracovních míst,“ uvedl László Baranyay, viceprezident Evropské investiční banky pro střední Evropu.

Zhruba 80 % z půjčky pro Komerční banku bude využito iniciativou Jobs for Youth Initiative (Práce pro mladé – pozn. red.), která podpoří půjčky malým a středním podnikům, které se budou podílet na nabírání osob mladších 29 let. To se může týkat odborných školení, stáží nebo spoluprací mezi technickými univerzitami.

Podívejte se na video z otevření pobočky Evropské investiční banky v Praze:

Video  Evropská investiční banka otevřela v Praze svoji pobočku  - Tomáš Koníček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Malé a střední podniky tak budou moci čerpat úvěry s výhodnějším úrokem než doposud: „Úroková sazba je nižší o 0,3 % v porovnání s tržním úrokem. Zvýhodněné financování lze kombinovat s evropskými dotacemi,“ uvedl Michal Teubner, mluvčí Komerční banky.

Evropská investiční banka je finanční instituce Evropského hospodářského společenství vlastněná členskými státy Evropské unie. Její hlavní úlohou je poskytování dlouhodobých půjček. V České republice jdou její peníze hlavně do projektů malého a středního rozsahu.

Zobrazit celou diskusi