Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inspektoři: Jíst v restauracích je často riziko. Každá třetí porušuje předpisy

Autor: ČTK, kle - 
18. února 2016
14:24

Třetina z 15 tisíc loni kontrolovaných restaurací, hospod či barů porušila právní předpisy. Řada restaurací je skutečným rizikem pro zákazníky, řekl ve čtvrtek ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Jindřich Pokora. 144 provozů inspekce zavřela přímo na místě, letos budou kontroly pokračovat.

SZPI může nově kontrolovat společné stravování od loňského roku a tento sektor se podle Pokory rázem stal neproblematičtějším.

Mezi nejčastější problémy patří zanedbaný úklid, plesnivé sklady a chladicí zařízení, výskyt hmyzu či hlodavců, chybějící přívod teplé vody či hromadění odpadů ve skladech. „Často provozovatelé namítají, že jsou pouze v nájmu a nemohou investovat, ale je jejich právní povinností mít prostory hygienicky vyhovující,“ řekl Pokora.

Podle něj SZPI posílila počty inspektorů i právníků. Kontrolu hygieny provozu udělali inspektoři v 9556 případech a i zde se vyskytl problém ve třetině podniků.

Letos hodlá inspekce v kontrolách pokračovat se stejnou intenzitou. „Máme slíbeno od ministerstva (zemědělství), že budeme mít více lidí. Navíc tento sektor má zjevně co nabídnout, takže budeme v kontrolách pokračovat, než se v restauracích uklidí. Musím říct, že množství prohřešků mě překvapilo,“ uvedl Pokora. Přímo na místě loni inspekce zavřela 144 provozů.

Celkem loni SZPI provedla přes 43 000 kontrol, z nich 28 400 v maloobchodě a 8 300 ve výrobě. Pochybení prodejců a výrobců mohou spotřebitelé najít na webu Potraviny na pranýři stejně jako restaurace, které inspekce zavřela.

„Díky činnosti inspekce se daří českého spotřebitele ochránit před nebezpečnými potravinami, zároveň se díky ní narovnává podnikatelské prostředí,“ uvedl k tomu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Tady se vařilo možná i pro nás

zednik ( 18. února 2016 18:15 )

Taktak. A kazí to děti, když vidí v hospodě kuřáka ! Tak si pak v nekuřácké pochutnají na švábech, myších hovnech a krysama ožraném mase, vše naservírové na talíři umytém ve splaškách.

khonsun ( 18. února 2016 18:00 )

Copak jidlo; problemy zpusobuje hlavne koureni, tak to se zakaze.

Zobrazit celou diskusi