Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Masakr v Paříži měl další cíl. Teroristé chtěli zabíjet i na letišti

Autor: zst - 
16. února 2016
09:32

Během teroristických útoků v Paříži 13. listopadu mělo být jedním z cílů útočníků také letiště „v jiné evropské zemi“. Rakouským vyšetřovatelům to prozradila dvojice mužů zadržených kvůli napojení na teroristy. Oba se do Evropy dostali s uprchlíky přes řecký ostrov Leros. Tragédii zabránila zřejmě pasová kontrola, která odhalila jejich padělané pasy. Upozornila na to Mladá fronta Dnes.

Dva muže patřící k teroristické buňce, která zaútočila v pátek 13. listopadu 2015 v Paříži na klub Bataclan, několik restaurací a pokusila se vniknout také na fotbalový stadion plný lidí, kde seděl také francouzský premiér Francois Hollande, zadrželo rakouské protiteroristické komando už loni v prosinci. Kvůli napojení na útočníky jsou od té doby ve vazbě.

Teprve nyní ale vyplouvají na veřejnost části jejich výpovědí. Útok džihádistů měl být mnohem rozsáhlejší. Nejen, že se díky pozorné ochrance stadionu nedostali útočníci mezi desetitisíce fotbalových fanoušků, ale nepodařil se ani útok na evropské letiště. Alžířan Fozi B. (28) a Pákistánec Faysal A. (34) plán údajně potvrdili rakouským vyšetřovatelům.

Stopku jim vystavila pasová kontrola pohraniční agentury Frontex, odhalila jejich padělané pasy a cesta se tak o několik týdnů zdržela. V Rakousku nakonec požádali o azyl.

Plány na bomby i útok na letiště

Podle francouzských tajných služeb mělo být cílem letiště „v jiné evropské zemi“. Oba zadržení si telefonovali přímo se strůjcem pařížského masakru Abdelhamidem Abaaoudem. Právě v jeho bytě v Aténách se podle francouzského deníku Le Parisien našly plány na výrobu bomb i plány zaútočit na nějaké letiště“.

Pokud se spojitost útoků v Paříži, při kterých zemřelo 130 lidí, s dvojicí mužů prokáže, požádá Francie v Rakousku o jejich vydání. Alžířan i Pákistánec se do Evropy dostali společně s uprchlickou vlnou přes řecký ostrov Leros, jejich společníky byli další dva muži, kteří se na pařížských útocích přímo podíleli.

Útoky ze 13. listopadu si připomeňte v galerii:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi