Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Doufám, že se dcera o odebrání v Norsku nedozví,“ svěřila se Šárka S.

Autor: Klára Brunclíková - 
13. února 2016
05:00

Norská sociálka zvaná Barnevern na tři měsíce odebrala Češce nemocnou dceru. Vše začalo udáním, které na Šárku a jejího manžela měl poslat vedoucí sester z nemocnice, kde o miminko pečovali. Boje se sociálkou ale nakonec dopadly pro rodinu dobře, soud dal norsko-českému páru za pravdu a dcerku jim vrátil. Matka doufá, že se její dítě o přetahování s Barnevernem nedozví.

Informace, které se o rodině dostanou do médií, Šárka přesně vybírá. Nezveřejnila své příjmení, v tajnosti zůstává i jméno miminka a další důležitá fakta o rodině. A má to svůj důvod. Jak řekla pro Blesk.cz, doufá totiž, že se její dcera o tahanicích s úřady nikdy nedozví.

Doufáme, že to nebude třeba. Ona už toho má chudák dost, protože je nemocná... Doufám, že tohle se nedozví,“ přiznává Šárka. „Možná až jí bude dvacet let, ale dřív ne... Doufám, že to nebude třeba,“ uzavírá.

Celou věc se rozhodla medializovat jen proto, aby pomohla rodinám, které potkal podobný střet s norskou sociálkou, jako zažila její rodina. Sama upozorňuje, že takových případů je v Norsku spoustu, ale nemluví se o nich. „Na internetu jsme si o tom začali číst a našli jsme spoustu případů, jako je ten náš,“ vysvětluje.

Jak těžké je porazit Barnevern? Čtěte ZDE

Češka: Nenecháme si to líbit, budeme si stěžovat

Šárčin boj ještě není u konce. S partnerem se rozhodli, že na vedoucího sester z nemocnice, který měl stát na začátku všech jejich útrap, podají stížnost. „Vědomě lhal v oficiálním dokumentu, on to napsal za celé oddělení... Zneužil své postavení,“ přibližuje Šárka důvod.

A co se vlastně stalo? Rodina si v nemocnici stěžovala na nedostatečnou péči o dceru. „Byli jsme daní na ledový pokoj. Dceru nikdo nenapojil na umělou výživu, nedostala včas léky, takže začala hodně zvracet,“ řekla matka pro Blesk.cz. Odpovědí na výtku však podle jejích slov byla obálka s udáním a adresou Barnevernu. Sociálka pak tvrdila, že rodiče nemají zájem o to, aby se holčička vyléčila.

Výtkami jsme dceři zachránili život

Na otázku, jestli bude rodina s dalšími výtkami k personálu nemocnice opatrnější, má Šárka jednoznačnou odpověď. Ne. „Tím, že jsme nebyli opatrní a měli jsme ty požadavky, tak jsme dceři minimálně jednou zachránili život. Léčba ze začátku byla špatně stanovená,“ upozornila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině