Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Soud dal za pravdu české matce. Džihád proti Norsku, stěžuje si Le Fey

Autor: simao - 
9. února 2016
11:05

Kauza odebrání devítiměsíční holčičky norskou sociálkou české rodině může mít podle posledních zpráv z Norska pro matku šťastný konec. Raduje se z toho i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a mnozí další, kteří nesouhlasí s postupy Barnevernetu. V českém prostředí se ovšem najdou také hlasy, které to vidí jinak. Spisovatelka Monika Le Fey například píše o „alianci národní hlouposti“ a „džihádu proti Norsku“.

„Mám z toho obrovskou radost. Když jsem se to dozvěděl, tak mi tekly slzy,“ řekl Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský k případu, kdy norské soudy rozhodly o navrácení nemocné 9měsíční holčičky české matce a norskému otci. O úplné překvapení však pro něj nešlo. „Měli jsme něco signalizovaného už asi týden, že by tam k tomu zlomu mohlo dojít,“ uvedl. 

Zdechovský: Úspěch i pro naše demonstrace

Blesk.cz posun v případu potvrdila poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), kterou česká matka pověřila komunikací s českými úřady. Uvádí, že se v Norsku konala dvě soudní řízení. Jedno se týkalo okamžitého odebrání děvčátka, druhé pak jeho trvalého odebrání a pěstounské péče. Zda jsou u konce už oba soudy, nedokázala však Chalánková zatím říct.

Zdechovský však hýří optimismem. „Myslím si, že je to z našeho pohledu klíčové. Chtěl bych ocenit práci Jitky Chalánkové, Pavla Hasenkopfa, ale i našeho pana prezidenta a jeho týmu či evropských diplomatů včetně paní Jourové a jejího týmu, protože se o případ intenzivně zajímali a výrazně pomohli, že k tomuto došlo,“ pokračuje Zdechovský.

„Teď věřím, že Eva Michaláková, že to doválcuje. To už musíme dát. Těch demonstrací bylo už tolik. Vždyť demonstrovalo 50 tisíc lidí po celém světě, bylo kolem 36 demonstrací. To už musí hnout každou vládou a každou institucí,“ upozornil Zdechovský Blesk.cz na sérii protestů proti norské sociálce, které se odehrály v řadě evropských metropolí včetně Prahy, ale třeba i v USA či Indii.

Nad případem matky nemocné holčičky se pak pozastavil ještě na svém Facebooku. „Ptáte se mě, jaký vliv měli naši úředníci na vrácení holčičky rodičům. Odpověď: žádný. Rodiče měli štěstí na rozumnou soudkyni,“ uvedl  europoslanec a dodal: „Dovolím si také připomenout nevkusnou kritiku paní ministryně Marksové matky a rodiny za to, že neuposlechla rad UMPOD (Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí – pozn. red.). Nechci domýšlet, jak by to dopadlo, kdy tomu bylo naopak. Důležité je nepřestat bojovat,“ uvedl Zdechovský.

„Mohu potvrdit informaci, že norský soud neschválil odebrání desetiměsíční česko-norské holčičky závislé na dialýze. Rodině se podařilo díky detailně vedeným záznamům nemocnice a mimořádně schopnému advokátovi prokázat lži a manipulace ze strany úřednic Barnevernu,“ uvedl k případu na Facebooku právník Pavel Hasenkopf, advokát, který se aktivně účastní boje s norským Barnevernetem.

„Rodina je připravena v příštích dnech promluvit a zveřejnit detailní informace k odebrání, k soudnímu procesu a také k dosavadní komunikaci s českými úřady. V tuto chvíli prosí ještě o chvíli soukromí,“ dodal.

Le Fey se navezla do „aliance české národní hlouposti“

Ne každý však hýřil po verdiktu norského soudu, proti kterému se Barnevernet může stále ještě odvolat, optimismem. Ostrý komentář sepsala pro Reflex spisovatelka Monika Le Fey. „Podle norského tisku jde o dítě, které se narodilo těžce geneticky poškozené s nefunkčními ledvinami, dvěma dělohami, čtyřmi vaječníky a nejspíš i poškozeným mozkem,“ uvedla Le Fey.

Postěžovala si například, že česká matka nereagovala na nabídku pomoci ze strany českého státu. „Daleko efektivnější totiž bylo předhodit médiím příběh jako vystřižený z červené knihovny o nebohých rodičích, kterým zlá norská sociálka vytrhla kojence z náruče zřejmě právě v době, když usedali ke stromečku (protože sociálka nikdy nespí),“ upozornila Le Fey i na to, že Barnevernet rozhodnutí o odebrání holčičky předal rodičům loni na Štědrý den.

„V České republice probíhá rozsáhlá protinorská kampaň. Má stejný základ jako kampaň proti uprchlíkům,“ míní Le Fey a připomněla i slova prezidenta Zemana, který odebírání dětí v Norsku přirovnal k nacistickému programu Lebensborn na převýchovu dětí v rodinách důstojníků SS.

Kritiku Barnevernetu označila dokonce za „džihád proti Norsku“, který vedou „čeští svatouškové“.  Na její ostrá slova reagoval stručně i Zdechovský. „Koukám, že ‚inkluze‘ pronikla i do Reflexu,“ uvedl ke komentáři Le Fey s narážkou na současné jiné horké téma inkluze, tedy začleňování postižených dětí do běžných škol.

Video Děti Michalákové chtěly novou rodinu, hrozila sebevražda, říká novinářka. - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kaca01 ( 13. února 2016 17:16 )

Nevim, kam chodi Elsikova na ty jeji "zarucene" pravdy, jako ta o dvou delohach a ctyrech vajecnicich.....a poskozeny mozek ma predevsim ona....ano, ja bych ji nechala sebrat jeji deti, aby vedela, jake to je! A predevsim by zaslouzila takovou facku, az by se ji hlava obratila kousavym dozadu, za ty sprostoty, co o takovychto nestastnych rodicich a jejich detech pise!

detektif_shtika ( 13. února 2016 08:58 )

Ale copak, copak, Elšíková nesehnala žádné fotky z hajzlu? He he he, no jo, tady tatínek nespolupracuje s megerou, tak si megera musí cucat informace z křišťálové koule. Jestli je někdo opravdový nýmand, ale opravdový, tak je to právě tato romka. Prý spisovatelka! Cha cha, to velice pobavilo.

zednik ( 9. února 2016 16:28 )

 „Podle norského tisku jde o dítě, které se narodilo těžce geneticky poškozené s nefunkčními ledvinami, dvěma dělohami, čtyřmi vaječníky a nejspíš i poškozeným mozkem,“ Že by následky severních reálií před 100 lety ? Incest byla norma a dodnes u některých kmenů eskymáků přežívá. Norsko si spočítalo, že bude lepší tohle nešťasné stvoření vrátit české matce. Nakonec přijede sem anaše zdravotnictví se už postará. Tak děvčátka, vdávejte se za cizince, ať jste in a sousedi závidí.

Zobrazit celou diskusi