Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Blesk se ptal dodavatelů plynu proč mají nehorázné marže: Odpovědi jsou jen samé výmluvy!

Autor: red - 
12. února 2016
11:20

Cena zemního plynu na burze už dva roky prudce klesá. Jenže velcí dodavatelé to přehlížejí. My všichni tak platíme nehorázné částky a energetičtí giganti se radují z obřích marží.

Velcí dodavatelé jako Pražská plynárenská, RWE, E.ON, ČEZ, Bohemia Energy a Centropol (mají celkem 93 % trhu) drží cenu ve svých základních cenících (jsou to ty nejčetnější) stále stejnou! A tím se zvyšuje rozdíl mezi nákupní cenou a tou, za kterou plyn lidem dodávají. Marže v základních cenících šplhají klidně ke 140 %! Místo, aby cena pro koncové zákazníky kopírovala dění na trhu, dodavatelé si tak vědomě zvyšují zisky. Maximální cena? „Jsem velmi zklamaná, že dodavatelé nepřistupují seriózně ke konečným spotřebitelům a že ceny neupravují tak, aby marže nepřesahovaly obvyklou výši,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Alena Vitásková (59), předsedkyně Energetického regulačního úřadu. Ta dodavatele zároveň varuje! „Velmi rychle upravte ceny. Pokud se neumoudříte, prosadím do legislativy maximální cenu plynu,“ vzkázala jim!

Co jsou schopni říci?

Miroslav Vránek, mluvčí Pražské plynárenské řekl Blesku: „Všichni naši zákazníci mají k dispozici zlevněný plyn v rámci různých cenových produktů, které také v drtivé většině využívají (na rozdíl od základního ceníku, se kterým stále operujete), přičemž nabídka pro ně byla a bude dle situace průběžně uzpůsobována, a to včetně souvisejících doplňkových služeb a výhod, které k některým cenovým produktům zdarma poskytujeme.“

Pražská plynárenská má na svém základním ceníku marže i 140 % a je úplně nejdražší. Maximální zlevnění, které nabízí, je 11 %, a to jen při závazku na 3 roky. To zní ještě hůř než základní ceník.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ řekl Blesku: „Děkujeme za nabídku, ale marketingové akce konkurence, kterou jste, se s dovolením nezúčastníme."

Blesk stojí na straně odběratelů plynu. Pro některé z vás se nám už podařilo zajistit výrazně levnější plyn a hodláme v tom pokračovat. Velkým dodavatelům s nehoráznými maržemi se to samozřejmě nelíbí.

Ladislav Šticha, mluvčí Centropolu „Vzhledem k tomu, že váš vydavatel je na energetickém trhu naším přímým konkurentem, který nás v současné době manipulativní kampaní v deníku Blesk poškozuje, tak vám informace poskytnout nemůžeme.“

Blesk stojí na straně odběratelů plynu. Pro některé z vás se nám už podařilo zajistit výrazně levnější plyn a hodláme v tom pokračovat. Velkým dodavatelům s nehoráznými maržemi se to samozřejmě nelíbí.

 Vladimír Vácha, mluvčí E.ON řekl Blesku: „Cenová úvaha provedená v článku vašeho deníku předpokládá, že veškerý plyn nakoupí dodavatel v okamžiku, kdy je jeho cena na burze nejnižší. Takto nemůže obchodník při nákupu pro své stálé zákazníky uvažovat a postupovat, neboť vývoj cen nelze předvídat a vývoj cen mohl být také naprosto opačný.

Plyn je nakupován předem a jsou využívány skladovací zásobníky pro pokrytí velké zimní spotřeby plynu. V článku je zřejmě uvedena cena ročního pásma, tj. celoroční rovnoměrné dodávky, ale tímto produktem nelze pokrýt odběrový diagram zákazníka, jež má převážnou část s p o t ře by v zimě. Je nutné buď nakupovat jiné burzovní produkty (čtvrtletní nebo měsíční pásma), nebo používat a platit zmíněný zásobník.

Uvedená cena neobsahuje dále náklady na odchylky spotřeby zákazníka (placené operátorovi trhu), jež vznikají odchýlením skutečné spotřeby od průběhu odpovídajícímu obvyklým teplotám v období roku. Hrubá marže obchodníka slouží k pokrytí nákladů na obsluhu zákazníka, informační systémy, platební styk, zasílání faktur, telefonní služby zákazníkům apod., které nejsou závislé na výši ceny plynu.

Z těchto důvodů nelze výpočet považovat za správný. Nízkou aktuální cenu může ale zákazník dostat a využít, pokud zvolí některou z akčních nabídek. Pro ty je plyn nakupován samostatně na určité období, např. 2 roky, přičemž zákazník se zavazuje po toto období plyn odebírat a cenová rizika jsou spravedlivě rozdělena mezi dodavatele a zákazníka.“

Všechny uvedené náklady byly při našem výpočtu uvažovány, přesto jsou marže E-ON ve vysokých desítkách %. Ceník svého produktu Standard snížili naposledy 1. ledna 2014, od té doby ceny plynu na burze výrazně klesly.

Martin Chalupský, mluvčí RWE „Naše ceny zemního plynu klesají dlouhodobě, v souladu s vývojem cen na evropských trzích. Za poslední tři roky klesla cena plynu od RWE pro všechny zákazníky z kategorie domácností o více než 15 %. Od letošního ledna jsme snížili cenu plynu o 13 % pro ty, kteří na plynu vaří. Těm, kteří plynem topí, klesla cena o 6 %. Pokud se ceny na mezinárodních trzích budou i nadále vyvíjet příznivě, tak počítáme, že ceny pro české domácnosti od RWE budou i nadále klesat.“

RWE snížilo cenu svého produktu Standard naposledy 3. května 2013, od té doby klesla cena plynu na burze skoro o polovinu, jejich marže se tak vyšplhala přes 100 %. Nabídnutý bonus 13 %, respektive 6 %, který zákazník od RWE dostane, když u nich vydrží další rok, vývoji trhu rozhodně neodpovídá.

Od pondělní výzvy jsme nedostali odpověď od Alžběty Šťastné, mluvčí Bohemia Energy, a to ani přes urgenci.

Tato reakce vypovídá za vše, takové marže obhájit nelze.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi