13. srpen 2020
Svátek slaví Alena, zítra Alan

Ušetřete v kuchyni: 15 tipů, které vám uchrání peníze!

/
  • Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!
    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi! (Shutterstock.com)
    19. února 2016 ● 09:41

    Chystáte si pořídit novou kuchyň? Nebo byste rádi ušetřili v té stávající? Máme pro vás tipy, se kterými nebudete zbytečně vyhazovat peníze oknem!

  • 1.

    Nemyjte nádobít pod tekoucí vodou!

    * Vodu na mytí a sprchování šetří pákové baterie. Zkracují dobu nastavování teploty vody a ušetří až 30 % energie vložené do přípravy teplé vody. Vodu ušetří i tzv. perlátor. Investice několika desetikorun se rychle vrátí na úspoře vody.
    * Nemyjte nádobí pod tekoucí vodou. Úspornější je napustit si dřez. Vůbec
    nejúspornější je mytí nádobí v myčce.
    * Potřebujete uvařit vodu? Nejrychlejším a nejlevnějším způsobem je varná konvice. Uvařte tedy vodu v konvici a přelijte ji do hrnce.

    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!

  • 2.

    Teplé jídlo do ledničky nepatří!

    * Lednička není kino, zavírejte ji rychle. Delší dobu otevřené dveře způsobují námrazu a výrazně zvyšují spotřebu energie.
    * Nedávejte do lednice teplé potraviny. Nejenže prudce zvýší teplotu uvnitř, a tím pádem i spotřebu, ale také riskujete, že se v nich budou množit bakterie.
    * Pokud máte mrazák, vařte větší porce, které potom zamrazíte. Uspoříte nejen energii při vaření, ale také čas.
    * Při přípravě masa či zeleniny do mrazáku si udělete raději víc malých balíčků. V případě potřeby tak nemusíte vyndávat víc, než spotřebujete.

    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!

  • 3.

    Poklička šetří čas i peníze!

    * Nejvíc energie při vaření a ohřívání vám uspoří indukční sporák. Myslete na to,
    až budete nakupovat nový.
    * Pokličky šetří peníze. Zrychlí dobu varu, a tak výrazně sníží spotřebu plynu či
    elektřiny. Bez pokličky je spotřeba vyšší o 150 až 300 procent.
    * Pořiďte si papiňák, dokáže uspořit až 60 procent nákladů na energie a 80 % času.
    * Vybírejte správné hrnce. Nerezové vedou teplo lépe než smaltované. Zbavte se hrnců s nerovným dnem, spotřebují až o 30 % víc energie.
    * Vyberte správnou velikost. Dno hrnce by mělo být stejně velké jako plotýnka, na které vaříte. Pokud je hrnec o 3 centimetry užší, spotřebujete o třetinu víc energie.
    * Vypínejte plotýnky elektrického sporáku 10 minut před koncem vaření a pokrm dodělejte s využitím zbytkového tepla. Ušetříte tím značné množství energie.
    * Při vaření šetřete vodou. Například litr vody tam, kde by stačil čtvrtlitr, zvýší spotřebu o 75 procent.

    Neplýtvejte v kuchyni zbytečně penězi!

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy