Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy osvobozené v Libanonu viděl český velvyslanec, poletí za nimi policisté

Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) a pětice zmizelých Čechů
Ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) a pětice zmizelých Čechů  (Autor: Policie ČR a ČTK)
Autor: bru/ČTK - 
2. února 2016
11:25

Pro pět propuštěných Čechů doletí do Libanonu letadlo ve středu. S muži se setkal velvyslanec v Bejrútu, jsou podle něj v pořádku, informovalo ministerstvo po schůzce svolané kvůli přípravě návratu pětice mužů do vlasti. Na palubě speciálu budou zdravotníci a policisté.

"Odletět by mohl během zítřka (středy), bude záviset na libanonské straně, kdy nám tyto spoluobčany předá," uvedla mluvčí Černínského paláce Michaela Lagronová k chystané misi.

"Náš pan velvyslanec všech těch pět českých občanů viděl, jsou v dobrém stavu, jsou v pořádku," řekla Lagronová.

"Až se vrátí do ČR, zřejmě je čeká zdravotní prohlídka, což je rutinní záležitost, a pak budou propuštěni a věc bude předmětem vyšetřování," dodala. Okolnosti propuštění pětice Čechů odmítla komentovat. "Všechno to jsou informace, které v tuto chvíli jsou předmětem vyšetřování jak ze strany libanonských úřadů, tak ze strany naší české policie," řekla.

Na svobodě je pětice, která zmizela loni v červenci, od pondělka. Propuštění mužů je podle zdrojů libanonského listu L ́Orient-Le Jour výsledkem dohody o výměně, která předpokládá osvobození Libanonce Alího Fajáda zadržovaného v České republice. České ministerstvo spravedlnosti dnes zároveň oznámilo, že případ Alího Fajáda nebude komentovat. Podle listu An-Nahár má být Fajád deportován do 24 hodin od propuštění Čechů.

Informace o tom, že Češi byli propuštěni výměnou za osvobození Libanonce Alího Fajáda Lagronová nekomentovala. "Ten případ pana Fajáda byl a je od počátku v gesci ministerstva spravedlnosti, to znamená, nemůžu to okomentovat," zdůraznila.

Libanonské zdroje připomínají, že zatím není jasné, zda byl spolu s Čechy propuštěn také jejich řidič Saíb Fajád, který je bratr Alího Fajáda, ani zda bylo zaplaceno výkupné.

Alí Fajád je v Česku držen od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání žádají Prahu Spojené státy. V polovině loňského prosince pražský vrchní soud potvrdil, že Fajád může být vydán do USA, stejně jako další dva spoluobvinění - Faouzi Jaber a Chálid Marabí. Konečný souhlas s extradicí tří mužů, kterým v USA hrozí až doživotí, musí vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Na konci ledna se nečekaně sešlo předsednictvo české Bezpečnostní rady státu. Obsah schůzky z 22. ledna, která se uskutečnila necelý týden po předešlém jednání předsednictva, nechtěl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) vůbec komentovat.

 

villi ( 2. února 2016 14:58 )

JENOM AŤ TAM TY SMRDUTÉ PRASATA ZŮSTANOU !!! AŽ PŘIJEDOU,UDĚLAJÍ Z NICH CELEBRITY A HRDINY!!! CHCI Z TĚCH SMRDUTÝCH HLAV NA VLASTNÍ UŠI SLYŠET,CO TAM DĚLALI A PROČ!!!

Zobrazit celou diskusi