Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Speciál vyrazil pro propuštěné Čechy do Libanonu. Vrátí se s nimi možná už dnes

Autor: bru/ČTK - 
3. února 2016
15:22

Vládní speciál odletěl z letiště ve Kbelích do Libanonu, odkud by měl přivézt zpět pět propuštěných Čechů. Vrátit by se mohli už ve středu nebo ve čtvrtek. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) předpokládá, že se podaří dojednat předání do českých rukou. S teroristy Česko neobchoduje, řekl novinářům ke spekulacím médií.

Pět Čechů by se podle něho mohlo vrátit do vlasti už ve středu nebo ve čtvrtek. Speciál odletěl do Libanonu ve středu ve 14:00. Muži, kteří zmizeli loni v červenci, jsou na svobodě od pondělka.

„Já jsem přesvědčen, že propuštěni budou, všechno k tomu směruje,“ řekl ve středu Zaorálek novinářům během jednání vlády. „Teď v této chvíli pět českých občanů je v rukách libanonských úřadů, předpokládám, že probíhají výslechy,“ uvedl.

Speciál pro pětici Čechů odletěl z pražských Kbel. Speciál pro pětici Čechů odletěl z pražských Kbel. | Blesk/ David Malík
„Já předpokládám, když tam naše letadlo doletí dnes večer, že během dneška a zítřka bychom mohli dojednat přes našeho velvyslance to, aby zadržení čeští občané byli vydáni nám a my jsme je mohli vypravit na cestu zpátky do vlasti,“ řekl šéf české diplomacie. Na palubě speciálu budou zdravotníci, policisté i další odborníci. Po návratu do vlasti Čechy čeká rutinní zdravotní prohlídka, pak by měli být propuštěni.

Kauzu ve středu odmítl s odvoláním na policejní vyšetřování komentovat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Jsem především rád, že jsou naživu, pevně věřím, že se co nejdříve vrátí do České republiky, ale musím říci, že policejní vyšetřování mi neumožňuje, abych celou otázku podrobněji komentoval," uvedl.

Zprávy médií o tom, že propuštění Čechů je diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka libanonských tajných služeb Alího Fajáda, drženého v Praze, nechtěl komentovat. Vyjádřit se odmítl také ke spekulacím o tom, že Češi byli v Libanonu zadržováni s vědomím tamních úřadů. Uvedl jen, že není pravda, že by libanonská strana po zadržení Fajáda vyvíjela nátlak na českého velvyslance a říkala mu, co dělat.

Odletěl Fajád?

Zda letoun do Libanonu odletěl i s Fajádem na palubě, nikdo novinářům nepotvrdil. Podle serveru iDnes.cz kolem 12:45 do Kbel dorazily vozy se zatmavenými skly. Přijel také Robert Šlachta, šéf protimafiánského útvaru, který vede v souvislosti se zmizením pěti Čechů trestní řízení. Vjezd na vojenské letiště střežili před odletem vojenského speciálu i příslušníci Vojenské policie vyzbrojení útočnými puškami. Obvykle areál hlídají jen zaměstnanci Vojenských lesů a statků.

Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Prahu Spojené státy. České úřady domněnky o výměně nechtějí komentovat.

montevideo ( 3. února 2016 18:09 )

Těm idiotům by měli hned na letišti dát do zubů a pak je poslat čistit ulice tak dlouho, dokud si celou "akci" neodpracují.

citruss ( 3. února 2016 15:36 )

nezapomeňte těm kryplůům dát hned na letišti státní vyznamenání!! a samozřejmě luxusní limuzínu!!a samozřejmě nějaký to mega za to jak trpěli.Rádi to zaplatíme vy sprostá politická lůzo!!!!!!

jura1 ( 3. února 2016 15:25 )

Opravdu jsem zvědavý, jak se naší pravdomluvní politici s této šlamastiky vylžou.

villi ( 3. února 2016 14:58 )

JENOM AŤ TAM TY SMRDUTÉ PRASATA ZŮSTANOU !!! AŽ PŘIJEDOU,UDĚLAJÍ Z NICH CELEBRITY A HRDINY!!! CHCI Z TĚCH SMRDUTÝCH HLAV NA VLASTNÍ UŠI SLYŠET,CO TAM DĚLALI A PROČ!!!

ubeklihor ( 3. února 2016 12:46 )

Fatální pochybení naší vojenské rozvědky, Libanoncům skočili na špek. Je vidět,že to jsou odborníci na svém místě.

Zobrazit celou diskusi