Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chřipková epidemie startuje: Je až o 100 % víc nemocných než před týdnem

Autor: kle - 
29. ledna 2016
15:19

Chřipková epidemie se nadále rozvíjí napříč Českou republikou. Od minulého týdne narostl počet evidovaných těžkých případů, počet mrtvých zůstává stále na čtyřech. Za týden vzrostla nemocnost o více než 67 procent. V Praze, Středočeském, Libereckém, Pardubickém a Zlínském kraji narostla o více než 100 procent, informovala v pátek Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

„V České republice se rozvíjí chřipková epidemie, zatím spíše lokálního charakteru. Dominujícím kmenem je subtyp A/H1N1, který počínající epidemii způsobuje,“ sdělila Martina Havlíčková. Chřipka typu B či subtyp A/H3N2 byla také zaznamenána, ale jde o menší množství případů.

Nemocnost podle očekávání odborníků den ode dne stoupá. „V Praze, středních Čechách, v Pardubickém, Libereckém a Zlínském kraji stoupla nemocnost o více než 100 procent, celorepublikový průměr je nárůst o 67,35 procent případů,“ dodala.

V České republice bylo ve sledovaném období hlášeno celkem 33 klinicky závažných případů chřipky, z nichž ve 4 případech došlo k úmrtí. „Narostl počet evidovaných těžkých průběhů. Pacienti nebyli vesměs očkováni, popř. záznam o tomto očkování chybí. Věk pacientů se pohyboval v rozmezí 35 let až 82 let. Ve 12 případech šlo o ženy, ve 21 případech o muže,“ doplnila.

Vakcína podle Havlíčkové chrání po dobu jedné epidemické sezóny. „To znamená přibližně 8 měsíců. I z těchto důvodů, nejen kvůli složení kmenů, je nutné vakcinaci každoročně opakovat,“ uzavřela. Proti chřipce je očkováno jen šest procent Češek a Čechů a 20 až 23 procent seniorů nad 65 let. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měla být očkována třetina populace.

Chřipkou v ČR každoročně onemocní až tři miliony lidí. V průměru 2000 lidí na chřipku a její komplikace zemřou. Mezi nejčastější komplikace, vyžadující okamžitou hospitalizaci a intenzivní léčbu, patří zápal plic. Až polovina pacientů v takovém případě umírá.

Umíte si správně umýt ruce? I tím můžete předejít nákaze:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi