Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Česko na kraji chřipkové epidemie: Přijde do 14 dnů, stihla už zabíjet

Autor: ČTK, kle - 
18. ledna 2016
13:38

Na 100 tisíc lidí je hlášeno 1033 případů. Aktuální chřipková sezona si vybrala již tři životy a epidemie se očekává koncem ledna. Stále je ale ještě čas dát se očkovat, řekl v pondělí vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl.

Ve druhém kalendářním týdnu bylo hlášeno 1033 případů akutních respiračních onemocnění včetně chřipky na 100 tisíc obyvatel. Oproti předchozímu týdnu je to nárůst o necelá dvě procenta. „Zatím se epidemie nekoná. Samozřejmě máme řadu signálů o ojedinělých závažných případech chřipky, což nepřímo potvrzuje, že chřipkový virus v populaci se už vyskytuje,“ uvedl Kynčl.

Příští jeden až dva týdny podle něj ukážou, jak se bude situace vyvíjet – zda propukne silná epidemie, která do tří týdnů odezní, nebo bude chřipka několik měsíců postupně procházet celou populací. Dosavadní vývoj v západní Evropě naznačuje druhou variantu.

Počty onemocnění jsou v celém Česku podobné, žádná část se výrazně od průměru neliší. Také závažné případy, kdy pacienti musejí být v nemocnici, případně i na JIP, jsou hlášeny ojediněle napříč republikou.

Laboratorně byly potvrzeny chřipkové viry, proti kterým chrání letošní vakcína. „Pokud by se někdo v tuto chvíli ještě chtěl nechat očkovat, tak opravdu je to minuta dvanáctá. Podle mých informací je vakcína ještě dostupná, i když už jí nejsou velké zásoby,“ doporučil Kynčl.

Po očkování se tvoří ochranné protilátky deset až 14 dní, v tomto intervalu mohou lidé po setkání s virem onemocnět. Chráněni už by ale měli být koncem ledna, kdy se případná epidemie může projevit.

Proti chřipce se dává očkovat jen šest procent Češek a Čechů, očkován je jen zlomek pacientů s těžkým průběhem a zemřelých. Vakcína snižuje riziko vážných komplikací, lidem oslabeným chronickou nemocí a seniorům nad 65 let hradí očkování zdravotní pojišťovny. I když ani je vakcinace zcela neochrání, měla by u většiny riziko nemoci a úmrtí výrazně snížit.

Jak si správně umýt ruce, abyste předešli nákaze? Podívejte se na návod:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi