Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bilance silničních „smrťáků“: 660 mrtvých, roste počet zabitých chodců

Autor: val, ČTK - 
8. ledna 2016
13:38

V loňském roce zahynulo na českých silnicích 660 lidí, což je o 31 víc než v roce 2014. Přesto byl počet usmrcených lidí nejnižší od roku 1961. Policisté loni zaznamenali poměrně značný nárůst usmrcených chodců a spolujezdců v autech. Klesl naopak počet usmrcených řidičů či motorkářů.

Šéf dopravní policie Tomáš Lerch uvedl, že zvýšení počtu smrtelných nehod má několik příčin. Velkou vinu podle něj nesou mladí řidiči, kteří se podle něj výrazně podíleli na závažných dopravních nehodách. Řidiči s krátkou praxí do pěti let prý zaviní zhruba čtvrtinu nehod, podobná čísla policisté zaznamenali i u tragických havárií.

Za další faktory tragických nehod šéf dopravní policie označil klimatické podmínky a loňské teplé a slunečné počasí. „Rok byl velmi příznivý, což se bohužel velmi negativně odráží na dopravní nehodovosti,“ řekl Lerch. Nejhorším měsícem loni byl červenec s 80 mrtvými.

Část viny padá také na stav a kvalitu českých silnic. Policisté loni udělali 607 bezpečnostních inspekcí a zjistili 42 poznatků, které mohly mít vliv na příčiny nebo následky dopravní nehody.

Počet tragických nehod loni vzrostl v devíti z 12 měsíců roku. Klesl naopak v lednu, březnu a červnu. Loni zemřelo 97 lidí při nehodách, kdy řidiči nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky. Při nehodách, kdy se řidiči plně nevěnovali řízení, loni zemřelo 87 lidí. O jednoho méně pak při haváriích, kdy vjela auta do protisměru.

Alkohol zabíjel méně

Nejčastěji loni umírali řidiči osobních aut, a to ve 233 případech. Následovalo 131 usmrcených chodců, 102 spolujezdců, 81 motorkářů a 68 cyklistů. Lerch upozornil na výrazný nárůst počtu usmrcených chodců, kterých loni zemřelo meziročně o 19 více. Podle Lercha však tragické nehody často zavinili samotní chodci. „Bylo to kolikrát velmi nezodpovědným jednáním chodce,“ zdůraznil Lerch. Šlo třeba o případy, kdy na silnici ležel opilý člověk. Stejný nárůst jako u chodců policisté zaznamenali v kategorii usmrcených spolujezdců z osobních aut.

Za loňský rok se celkem v Česku stalo 93 067 nehod, což bylo meziročně o 7208 více. Podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška loni bylo těžce zraněno 2540 lidí, lehce zraněno 24 426 a škody při nehodách dosáhly téměř 5,5 miliardy korun.

Nejčastěji nehody způsobili řidiči, kteří se plně nevěnovali řízení vozidla. „Je to bohužel fenomén dnešní doby,“ zdůraznil Lerch. Podle něj řidiči usedají často za volant unavení nebo třeba telefonují. Druhou nejčastější příčinou bylo to, že nedodržovali bezpečnou vzdálenost za autem, na třetím místě následovalo nesprávné otáčení nebo couvání.

Podle Lercha loni klesl zhruba o jedno procento na 4544 počet nehod, kdy byli řidiči pod vlivem alkoholu. Při těchto nehodách zemřelo 62 lidí. Pod vlivem drog loni způsobili řidiči 301 nehod, umřelo při nich 12 lidí.

dandova ( 8. ledna 2016 15:53 )

Ilustrační foto z Bavorska, že by se tam čeští řidiči tak vyznamenali?

moiaza ( 8. ledna 2016 14:33 )

Až mladíci za volantem pochopí že nejsou nerozbitní, nehod ubude. Je otázkou, zda vůbec na tuto skutečnost přijdou. Podobně je to s kuřáky a alkoholiky. Ještě nepřišli na skutečnost, že oni nemají nerezové plíce a vnitřnosti.

Zobrazit celou diskusi