Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policistů se v noci nedovoláte. Třetina služeben na noc zavírá, chybí lidé

Téměř třetina policejních služeben nemá dostatek policistů na zajištění takzvaného nonstop provozu.
Téměř třetina policejních služeben nemá dostatek policistů na zajištění takzvaného nonstop provozu.  (Autor: Policie Vysočina a Jiří Čada)
Autor: sou - 
8. ledna 2016
07:55

Téměř třetina policejních služeben nemá dostatek policistů na zajištění takzvaného nonstop provozu. Podle zprávy policejního prezidia má být na těchto odděleních ovlivněna i schopnost hlídek včas zasáhnout na daném území. Problémy podle serveru Aktuálně.cz měly začít v roce 2010, kdy policie odstartovala masivní propouštění. Zprávu by měla projednat i vláda.

Jednou ze zmiňovaných služeben je i ta ve Stráni nedaleko Uherského Hradiště. „Určitě bychom uvítali, kdyby tu byli nepřetržitě. Jsme blízko hranic, takže se nám tu občas objevují přeshraniční krádeže,“ popsal starosta Strání Antonín Popelka pro server Aktuálně.cz. Místo tamních policistů sice v noci zasahují ti z přilehlých obcí, ale jejich dojezdový čas na „místo činu“ je o dost delší. 

Pokud bude někdo chtít páchat trestnou činnost, má jednodušší cestu. Když je velký rajon a hlídka něco řeší na jednom konci, je jasné, že má pachatel třeba dvě hodiny času a jistotu, že nikdo nepřijede,“ komentoval problém i šéf policejních odborů Milan Štěpánek. Vše mělo odstartovat masivní propouštění policistů v roce 2010. O práci za tu dobu přišlo zhruba pět tisíc lidí. Na některých pracovištích klesl počet pracovníků pod 15, což je minimální počet policistů pro zachování nepřetržitého provozu.

Policie by do roku 2020 měla přijmou čtyři tisíce nováčků 

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého byla policie v posledních letech značně podfinancovaná. „Své má za sebou i naše technika, kterou se daří postupně inovovat a nakupovat i z evropských peněz,“ vysvětluje. Po tragické střelbě v Uherském Brodu navíc v každém okrese vzniknou zásahové skupiny se speciálním vybavením a dojezdovým časem do deseti minut. 

Do roku 2020 by se tak počet policistů měl navýšit o čtyři tisíce nováčků. „V souvislosti s hrozbami, kterým v poslední době čelíme – ať už je to riziko terorismu v Evropě, migrační krize nebo kyberútoky – na to musíme urgentně reagovat. Jde o nová bezpečnostní rizika, která se objevují v Evropě i v ČR zejména v posledních dvou letech,“ dodává policejní prezident. Sehnat je ale nebude nic jednoduchého. Letos i v dalších letech totiž  budou přijímat tajné služby, celníci, věznice a především armáda.

moiaza ( 8. ledna 2016 15:12 )

 V noci každý slušný člověk spí. Já policajta nevidím ani přes den, ne tak ještě v noci. Je jiná doba. Brzy přijde nařízení, že se ruší všechny policejní služebny a každý občan bude muset mít svého osobního Anděla strážného. Kdo ho bude mít, dostane státní dotace.

Zobrazit celou diskusi