Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ortel bojuje se zápachem. Někdo opět polil kyselinou halu, kde měli koncertovat

Autor: val, ČTK - 
8. ledna 2016
17:25

Podlahu víceúčelové haly v Březolupech na Uherskohradišťsku v pátek neznámý pachatel polil silně zapáchající kyselinou. Čtyři lidi, kteří se jí nadýchali, ošetřili zdravotníci. V sobotu má v hale koncertovat kapela Ortel, známá svým ostrým vystupováním proti muslimům a uprchlíkům. Není to přitom poprvé, kdy se před jejich vystoupením stalo něco podobného. 

Podle mluvčího krajských hasičů Libora Netopila zaměstnanci obce zjistili, že se interiérem haly šíří intenzivní nepříjemný zápach. Na podlaze vnitřního sálu na ploše asi jednoho čtverečního metru pak zaregistrovali rozlitou neznámou kapalinu.

„Rozlitá látka byla následně identifikována jako kyselina isopentanová, triviálně kyselina isovalerová. Tato bezbarvá a ve vodě špatně rozpustná kyselina se projevuje intenzivním štiplavým zápachem,“ uvedl Netopil.

Likvidace látky je podle něj velmi komplikovaná. „Podle informací, které hasiči zjistili, je nutné ji nechat dlouhodobě odvětrávat. Hasiči vybavení dýchací technikou zabezpečili přirozené odvětrání objektu a po dohodě se starostou obce vytrhali zasaženou část podlahy sálu. Další likvidační práce si po dohodě s velitelem zásahu zajistí obec vlastními silami,“ doplnil Netopil.

Podobný útok byl i v Praze

Čtyři lidé, kteří se v pátek zápachu nadýchali, museli být ošetřeni. Mluvčí krajské záchranné služby Petr Olšan řekl, že jejich stav není vážný.

Událostí se zabývá také policie. Podle uherskohradišťské policejní mluvčí Mileny Šabatové věc vyšetřuje jako přestupek proti majetku a proti občanskému soužití. „Škoda na rozbitém okně a na parketách byla předběžně vyčíslena na 4000 korun. Neznámému pachateli hrozí až dvacetitisícová pokuta,“ řekla Šabatová. Podle ní přestupek může, ale i nemusí souviset právě s koncertem skupiny Ortel.

Přitom se nejedná o první takový útok. Blesk.cz už v prosinci informoval o tom, že neznámý pachatel podobnou látkou polil kulturní dům v pražských Strašnicích, kde měl ten den koncertovat Ortel s Alešem Brichtou, jenž rovněž zastává protimuslimské názory.

Pořadatelé koncertu tvrdí, že se hala bude odvětrávat i přes noc a celou sobotu. Pro jistotu prý ale hledají náhradní prostory.

Takto koncertoval Tomáš Ortel na demonstraci před Pražským hradem:

Video „Je*at Alláha, fuck off islám!“ Odpůrci uprchlíků prošli Prahou, příznivce umlčela policie. - Matěj Smlsal
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi