Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Češi bodovali s unikátním chovem u Milovic. Po světových médiích o něm píší i vědci

Autor: ČTK, kal - 
29. prosince 2015
15:15

Projektu chovu praturů v bývalém vojenském prostoru Milovice na Nymbursku se věnoval prestižní vědecký magazín Science. Text se zabývá významem praturů pro ekosystém, historií jejich zpětného šlechtění i místy, kam se tato zvířata vracejí. Uvedl to ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Podle Dostála jsou projekty založeny na spolupráci s vědci z předních českých institucí a univerzit stejně jako na kooperaci se zahraničními organizacemi a projekty. „Především díky tomu se zmínka o milovické rezervaci nyní dostala do tak prestižního titulu, jakým je magazín Science,“ řekl Dostál. Pro tuzemské vědce, kteří se na projektu podílejí, je to podle něj symbolický vánoční dárek.

„Zmínka v Science je jasná známka toho, že o nás zahraničí nejen ví, ale bere nás vážně,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích. Ve stejné lokalitě jsou i zubři a divocí koně. Prostor se stal letos prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy velkých kopytníků Evropy.

Stádo praturů v Milovicích zaujalo svět - i prestižní vědecký časopis Science. Stádo praturů v Milovicích zaujalo svět - i prestižní vědecký časopis Science. | Blesk - Karel Kopáč

Společnost Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Výzkumného ústavu živočišné výroby, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a z dalších odborných institucí.

Praktické zkušenosti čeští vědci získávají také od zahraničních partnerů, kteří uskutečnili podobné projekty. „Bereme si příklad z dobré praxe tam, kde začali s údržbou krajiny pomocí velkých kopytníků dříve než my, a učíme se i z omylů jiných. To se nyní ukázalo jako velké plus,“ dodal Miloslav Jirků.

O praturech v Česku psala i další světová média

Milovická stáda zubrů a divokých koní jsou součástí oficiálních záchranných chovů, pratuři jsou součástí mezinárodního programu zpětného šlechtění plemene, které bude vyhubeného pratura věrně napodobovat.

Zmínky o projektu se objevily také v jiných zahraničních médiích, například New York Times, Washington Post, BBC, Die Welt, Focus, Libération a v řadě dalších po celém světě.

naidka ( 29. prosince 2015 19:05 )

Je trochu legrační, že pratuři, jako pravěká zvířata, mají v uších žluté identifikační známky , ale počin je to zřejmě dobrý, snad mají jejich území ohraničené a zabezpečené před pažravými pytláky.

bb88 ( 29. prosince 2015 17:43 )

A co s tím mají společného komunisti, ty pahňupe.

tgbg ( 29. prosince 2015 16:08 )

 Časy se mění. Za komunistů jsme bodovali akorát celostátní bídou a komunistickou kolaborací s ruskými okupanty.

Zobrazit celou diskusi