Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Česka se vrací po staletích divocí koně: Vypustili je u Milovic!

Autor: Tomáš Koníček - 
28. ledna 2015
21:04

Divocí koně! Jsou nádherní, jsou unikátní! A teď jsou i v Česku, navíc ve volné přírodě! Celkem čtrnáct jich k nám do středočeských Milovic přivezli z Velké Británie.

Zvířata, která patří v Evropě, včetně Česka, k původním živočišným druhům, byla na kontinentu vyhubena. Několik jich ale přežilo v drsném horském prostředí Exmooru ve Velké Británii.

Teď se jejich potomci budou prohánět v milovické rezervaci. Mají zachránit místní faunu a flóru, především vzácné druhy motýlů a mizející stepní společenstva. „Návrat divokých koní patří k nejvýznamnějším událostem,“ tvrdí Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Právě tato nezisková organizace připravila projekt návratu divokých koní do republiky ve spolupráci s experty z Biologického centra Akademie věd ČR, Jihočeské univerzity, Karlovy Univerzity a Ústavu biologie obratlovců Akademie věd.

Půjde vlastně o safari. „Podobně to funguje třeba v Nizozemsku. Doufáme, že i u nás budou lidé ukáznění a nebudou zvířata rušit a plašit,“ řekl Dostál s tím, že v budoucnu budou postaveny vyhlídkové věže a od začátku bude pastvina obehnána elektrickým ohradníkem. Ještě letos by měli ke koním přibýt pratuři, uvažuje se i o zubrech.

Stádo koní přijelo dnes na nákladním návěsu. Transport z Velké Británie trval přibližně 24 hodin, včetně plavby přes kanál La Manche.

Čím přispějí?

První měsíc budou koně v Milovicích umístěni ve dvouhektarové aklimatizační ohradě, poté budou vypuštěni na zhruba čtyřicetihektarovou pastvinu.

V Milovicích začalo otevřenou krajinu ohrožovat zarůstání agresivními bylinami a dřevinami poté, co odtud počátkem devadesátých let odešla sovětská armáda.

Spásáním zbytků bohatých luk zastaví ve vymezených lokalitách ústup otevřené a polootevřené krajiny, která je existenčně nezbytná pro mizející druhy motýlů, četné druhy ptáků, plazů a dalších ohrožených obratlovců, ale též nespočtu rostlin.

První zmínka v roce 1086

První písemná zmínka o koních spadá do roku 1086. Patří tak k nejstarším plemenům koní v Evropě. Po staletí je místní lidé nazývali jednoduše »divocí koně« a v královské honitbě byli tradičně vedeni na seznamech divoké zvěře.

V 19. století se pro tyto koně začal užívat také název exmoorský pony, někdy také keltský pony. Žádné jiné plemeno v Evropě nežilo poslední tisíc let ve volné přírodě v podstatě bez vlivu člověka a bez křížení s jinými plemeny.

dzery ( 29. ledna 2015 10:48 )

jeromeklapka ( 29. ledna 2015 09:14 )

Pre prudko inteligentnú e44 a jastanu:V Európe sú s výrazným podielom genetickej výbavy divokých koní karpatskí huculovia a exmoorskí poníci...A že majú ohlávky?A ako ich mali prepravovať?A že si ch dali nasadiť?To bude tým,že to nie sú mustangy A áno,asi im ich dajú dole,keď ich vypustia

nemocna ( 29. ledna 2015 01:52 )

Skvělá zpráva konečně někdo dělá něco pořádného pro naší přírodu naši zem a zvířata, tak at se jim tady daří a rozmnožují se, moc děkuji všem kdo se na tomto podílel a koníkům přeji klidný život a zvědavost od lidí co nejdál a pytláky at neexistují vůbec

japos22 ( 28. ledna 2015 23:18 )

A myslíš, že bóže - není sprostý? BLBE

japos22 ( 28. ledna 2015 23:16 )

trochu ti není rozumět

Zobrazit celou diskusi