Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šéfce ERÚ Vitáskové hrozí až 9 let vězení kvůli solárním podvodům

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková
Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková  (Autor: Foto Blesk - Karel Kopáč)
Autor: bru/ČTK - 
9. prosince 2015
12:22

Státní zástupce navrhuje pro šéfku regulačního úřadu Vitáskovou 9 let vězení kvůli solárním podvodům. Řekl, že svým jednáním přispěla k miliardovým škodám. Uvedla to Česká televize.

Žalobce Radek Mezlík ČTK řekl, že svým jednáním přispěla k miliardovým škodám. Vitásková se dnešního soudního jednání v Brně neúčastní, nyní mluví obhajoba. Státní zástupce navrhl vysoké tresty i dalším obžalovaným v případu nezákonného udělení licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku.

Krajský soud vyčlenil vzhledem k velkému počtu obžalovaných pro závěrečné řeči tři dny. Zatím není známý termín vynesení rozsudku. Po Mezlíkově návrhu si vzala slovo obhajoba. Obžalovaní se dostanou na řadu až po ní, nejspíš až ve čtvrtek.

V případu jde o elektrárny Saša-Sun a Zdeněk-Sun, které patří synům miliardáře Zdeňka Zemka staršího, jenž ovládá firmu Z-Group Steel Holding. Licence dostaly 31. prosince 2010, tedy jen pár hodin před tím, než se zásadně snížily výkupní ceny energie ze solárních elektráren. Bratrům Zemkovým navrhuje Mezlík 7 a půl roku vězení.

Za energii, kterou chomutovské elektrárny dodaly do veřejné sítě, vznikla již podle žalobce škoda 300 milionů korun. Licenci získaly na 20 let. Celková škoda za toto období by mohla činit podle spisu až dvě miliardy korun.

Krátce před Vánocemi 2010 se konala první kontrola obou elektráren pracovníky ERÚ. Kvůli nedostatkům licence nedostaly. Zemek starší si ale pak vymohl, aby se konala ještě jedna kontrola úředníků, a to v poslední den roku 2010. Zemek starší se ve středu účastní soudního jednání, sedí v prostoru pro veřejnost.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 26. srpna 2016 11:21 )

Zdeněk Zemek je známý agent STB z Vlčnova. Jak si myslíte, že přišel k informacím, aby dovedl podvodně získat takový majetek. Jako estebák donášel i na své spolužáky. Vlčnovajné nějak zapomněli na jeho minulost a teď se od něj nechají hostit v búdách. Křivák zůstane křivákem vždy, zvláště když má dnes takové možnosti podplatit kohokoliv, včetně regulačního úřadu, policajtů a soudců. Teď prý má jeho holding novou zakázku na Kubě. Jak k ní asi přišel? Pokud náš stát nedovede bojovat proti organizovanému zločinu, není u nás demokracie, ale komunistický absurdistán.

rumungro ( 9. prosince 2015 19:33 )

Evidentně Zmetek starší druhou kontrolu podplatil.Proč ale není obžalovaný spolu se syny a proč do toho tahají Vitáskovou,která už neměla šanci to stopnout,nechápu.Osobně ji považuji za hráz proti spekulantům a tuneĺářům. V současnosti je pod těžkým tlakem,protože má schválit něco,co ale musí nejdřív schválit komise EU.

vi3ol ( 9. prosince 2015 15:29 )

Už tehdy jsem upozorňoval na podivné kšefty ČEZ se solárníky..nikdo si toho nevšímal..dávat něco přímo na policii, jsem si po zkušenostech s bolševiky netroufnul, když jsou právě v ČEZu všichni..čekal jsem, že se toho někdo ujme..alibisticky, přiznávám.. tohle mě ale překvapuje, myslel jsem, že ta paní bojuje taky proti nim..prachy??.. dokázali je vyhnat kvůli špinavostem z Balkánu, ale tady mají neotřesitelnou pozici..každý politik, soudce, statní zástupce má akcie ČEZ, .. budou ohrožovat sebe??!..to potopit radši Vitaskovou...

Zobrazit celou diskusi