Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proti barbarům z ISIS nasadili fotoarmádu. Ochrání kulturní dědictví

Autor: ula - 
8. prosince 2015
05:40

Celý svět obletěly fotky, které zobrazovaly, jak radikálové z ISIS zničili jedno z nejkrásnějších měst na světě plných památek – syrskou Palmýru. Na územích okupovaných Islámským státem se ale nachází řada dalších památek, které jsou v ohrožení nebo už byly zničeny. Vědci a památkáři našli způsob, jak kulturní dědictví ochránit. A potřebují k tomu jen fotoaparát. Informace o unikátním projektu přinesl časopis Newsweek.

Podle archeoložky Katharyn Hanson může zdevastování památek těžce zasáhnout lidi, kteří v oblasti žijí. Nesmíme zapomínat, že kulturní dědictví místa je hluboce spojeno s tím, jak lidé vnímají svoji identitu, upozornila Hanson.

Unikátní projekt, fotoarmáda proti ISIS

Před třemi lety založil Roger Michael tým Institutu digitální technologie. Jeho cílem bylo vytvořit databázi snímků s vysokým rozlišením a trojrozměrnou grafikou, epigramů nebo malých artefaktů. Tým se postupně začal přesouvat do terénu a dokumentoval antickou architekturu. Původní záměr byl ochránit památky před zubem času nebo přírodními katastrofami. Pak se ale objevila zvěrstva ISIS a záměr týmu se otočil...

Turista s foťákem, nebo památkář? 

Institut vyvinul speciální 3D fotoaparát a spolu s UNESCO dal dohromady seznam nejvíce ohrožených památek, např. v Sýrii, Íránu nebo Iráku a v řadě dalších zemí. Jaká místa to jsou, to ví jen pár lidí – kvůli bezpečnosti. Tým záchranářů tedy pracuje v naprostém utajení a dokumentuje památky tajně. Aby je radikálové nemohli vypátrat, nechávají si tři měsíce odstup mezi pořízením fotografie a nahráním do databáze. V terénu nyní pracuje tisíc fotografů a jejich počet se bude i nadále zvyšovat.

Památky znovu ožijí

Původní památky se už zachránit nepodaří, díky snímkům a práci moderních památkářů bude možnost je postavit znovu. Už dnes existují plány na postavení repliky klenby chrámu boha Béla. Hlavní budovu a kolonádu zničili islamisté na přelomu letošního srpna a září.

aaobcanka ( 8. prosince 2015 10:51 )

Konečně odvážná Evropanka, Marine Le Pen (-ová) ! To tady tu Sodomu Gomoru EU musí vzít do rukou žena, abychom ubránili Evropu, aby se vyhnali vetřelci, aby se člověk začal opět množit přirozenou cestou (souloží), a nikoliv, jako v případě gayů, in vitro (ve zkumavce) ? Budoucí francouzská prezidentka, Mařenka Le Pen, se zdá jako bezva ženská : https://cs.wikipedia.org/wiki/Marine_Le_Penov%C3%A1 . Kéž bychom v Čechách měli takovou babu ! Marine Le Pen je francouzská politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty, poslankyně EP/EU. Chce výrazně omezit imigraci a upravit získávání francouzského občanství. Pokud se v roce 2017 stane francouzskou prezidentkou, zruší manželství pro osoby stejného pohlaví. Chce vystoupit z eurozóny a znovu zavést národní měnu frank. Nyní je předsedkyní francouzské strany Front National, která byla v květnu 2014 nejsilnější francouzskou stranou ve volbách do Evropského parlamentu. Neteř Mariny Le Pen je Marion Le Pen, též politička a členka Národní fronty.

recus ( 8. prosince 2015 10:26 )

Petr Chejn, Vyšší Brod a já Po Švýcarech je Donald Trump s návrhem zákazu vstupu všem muslimům další rozumný politik. Ve Švýcarsku jim zakázali pod velkými pokutami nosit zahalené ksichty : "Jsi v naší zemi, musíš ctít naše zákony." A to je správně, kdy si to konečně uvědomí i naši politici a spol. ?

Zobrazit celou diskusi