Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Nechranické přehradě klesla voda: Objevily se kostry

Autor: Jana Ulrichová - 
27. listopadu 2015
19:51

Vědci zkoumají nález, který odhalilo sucho na Nechranické přehradě. Ustupující voda totiž odkryla kosterní pozůstatky. Čerstvé ale nejsou. Pocházejí z raně středověkého pohřebiště z 12. století, které archeologové našli u Poláků na Chomutovsku.

Archeologové na místě postupně odkryli 48 hrobů, někdy i se zachovalými zbytky truhel. Našli v nich také typické bronzové záušnice (nosily se za ušima) a v jednom dětském hrobě i bronzový prsten.

Podle Kryštofa Dernera z mosteckého Ústavu archeologické památkové péče se odkryté pohřebiště rozkládá na ploše zhruba 15 x 15 metrů. Jak je velké celkově, zatím netuší. Táhne se totiž dál pod hladinu Nechranic. „Našli jsme jen jeden jeho okraj. Bude dva až třikrát větší,“ řekl. Dodal, že kolem hrobů jsou zřetelné i zbytky sídliště.

Archeologové včera vyzvedli zatím poslední ostatky, průzkum místa tím ale nekončí. Vrátí se sem za rok. „Hladina vody bude opět nízko. Aby mohli pokračovat v průzkumu, snížíme jim ji ještě téměř o dva metry,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský. 

 

Zobrazit celou diskusi