Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Unikátní objev synonyma hříchu. Archeologové prý našli biblickou Sodomu

Autor: mb - 
8. října 2015
20:05

Archeologové oznámili, že v Jordánsku možná našli biblické město Sodomu, která se spolu s Gomorou stala synonymem hříchu a perverze. Dle Bible Bůh právě tyto dvě města pro jejich zkaženost zničil „ohněm a sírou z nebe“.

„Náš archeologický tým objevil obrovské město z doby bronzové, které se nachází v jižním Jordánu. A právě Sodoma měla být dle biblických textů největší z aliance pěti měst,“ uvedl vedoucí týmu profesor Steve Collins z Trinity Southwest University.

Sodoma a Gomora totiž tvořily s dalšími třemi městy Ademou, Seboim a Soárem městské společenství. Bible i Talmud říkají, že kromě Soáru byla všechna města zničena pro jejich zkaženost a krutost.

Je to opravdu Sodoma?

Zda je to opravdu legendární Sodoma, ale ještě není jisté. Profesor Collins, který v oblasti pracuje již 10 let, však neskrývá nadšení: „Před tím, než jsme zde začali pracovat, archeologové měli o oblasti velmi málo poznatků. My jsme  našli významný městský stát, který byl doposud akademikům neznámý. Sodoma se měla nacházet východně od řeky Jordánu a měla být obrovská. Náš objev se v těchto ohledech shoduje,“ tvrdí americký archeolog.

Sodoma, Gomora

Rčení „Sodoma Gomora“ každý z nás zná, vyjadřuje se tím podiv nad totální zkažeností a hříšností. Čím si ale města vysloužila boží hněv, že musela být zničena?

Asi nejznámější je příběh z Bible, když rozhněvaní sodomité požadovali po zbožném Lotovi, aby jim vydal jejich hosty, které chtěli „poznat“. To ovšem v jazyce Starého zákona znamená sexuální styk, v tomto případě znásilnění. Lot a jeho rodina jsou nakonec zachráněni andělem, ale manželka Lota neposlechne přikázání anděla, aby se nedívala zpět, a když se ohlédne, aby viděla zkázu města, promění se v solný sloup.

Prosluli svou krutostí

Ačkoliv je Sodoma často spojována právě se sexuálními zvrácenostmi, v Talmudu jsou města vykreslena spíše jako sobecká, krutá a nepřátelská vůči cizincům a chudákům. Hebrejská tradice mluví o tom, že sodomité zaživa upálili dívku jen kvůli tomu, že chudáka krmila chlebem a vodou. Druhou dívku, která též nakrmila žebráka, pak namazali od hlavy k patě medem, pověsili na hradby a po přilákání včel se kochali jejím nelidským řevem. Včely ji ubodaly k smrti, její napuchlé tělo bylo znetvořeno k nepoznání.

Mrtvé moře

Zdali biblická města opravdu existovala a byla zničena božím zásahem, je otázkou víry. Faktem ovšem je, že v oblasti se nachází Mrtvé moře, ve kterém kvůli jeho extrémní slanosti nežijí žádní živočichové. Podle geologů došlo před 10 tisíci lety k náhlému snížení hladiny, spekuluje se o výbuchu sopky. Mrtvé moře ale dnes paradoxně pulzuje životem, kvůli léčivým účinkům je vyhledávanou turistickou destinací lidí z celého světa.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fjdksla ( 8. října 2015 21:42 )

Hlavně ty památky proboha nechte v zemi, nebo je islámští fanatici zničí.

Zobrazit celou diskusi