Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolumbie možná objevila největší potopený poklad na světě

Kolumbie (Ilustrační foto)
Kolumbie (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
6. prosince 2015
13:25

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos v sobotu večer místního času oficiálně potvrdil, že jeho země objevila vrak španělské galeony San José, která se před více než 300 lety potopila u pobřeží Cartageny. Předpokládá se, že měla na palubě náklad smaragdů, zlata a stříbrných mincí, a mohla by být největším potopeným pokladem na světě, napsala dnes agentura AP.

Na tiskové konferenci pořádané v přístavním městě Cartagena Santos dodal, že přesné místo, kde leží San José, a také to, jak byla s pomocí mezinárodního týmu odborníků objevena, je státním tajemstvím, na které on sám dohlíží. Loď se potopila někde v rozlehlé oblasti moře kolem kolumbijského poloostrova Barú, jižně od Cartageny.

Lidé se k vraku ještě nedostali, ale automatické průzkumné ponorky vynesly na hladinu fotografie velmi dobře zachovalých bronzových děl s vyraženými delfíny, díky nimž není pochyb o totožnosti objeveného plavidla.

Loď San José se potopila v roce 1708 v Karibském moři nedaleko opevněného přístavního města Cartagena. Patřila do flotily krále Filipa V., který bojoval proti Angličanům ve válce o španělské dědictví (1701–1714). Na palubě lodi bylo 600 lidí a ke dnu šla ve chvíli, kdy se snažila uplavat flotile britských válečných lodí.

Odhaduje se, že vezla 11 milionů zlatých mincí a šperků ze Španělskem ovládaných kolonií, které by – pokud budou vyloveny – mohly mít cenu v řádu miliard dolarů.

Tato loď, kterou námořní experti pokládají za svatý grál španělských koloniálních vraků, také byla předmětem právní bitvy mezi Spojenými státy, Kolumbií a Španělskem o to, komu patří poklady z jejího vraku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi