Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Překvapivý nákup šperků po internetu. Ani jeden z nich nebyl v pořádku

Testovací nákup zlatých a stříbrných šperků skončil pro pracovníky Puncovního úřadu velkým překvapením.
Testovací nákup zlatých a stříbrných šperků skončil pro pracovníky Puncovního úřadu velkým překvapením.  (Autor: Profimedia/Puncovní úřad)
Autor: kle - 
23. listopadu 2015
09:50

Velkým šokem skončil pro inspektory státního Puncovního úřadu testovací nákup šperků přes internet. Nakoupili zlatý prsten, náramek a 30 stříbrných prstenů, řetízků, náramků, náušnic a dalších komponentů. Žádný ze šperků nebyl tím, za co se vydával. Většina byla měděná, někde bylo mnohonásobně překročeno množství rakovinotvorného kadmia, upozornila MF DNES.

Inspektoři provedli nákup v patnácti internetových obchodech v Praze. „Většina šperků a přívěsků byla měděná, a to až z 85 procent. A ani zlato nebylo pravé, byla to jen pozlacená měď,“ řekl deníku ředitel odboru puncovní inspekce Josef Šťastný.

Některé ze šperků obsahovaly jak alergenní nikl, tak i rakovinotvorné kadmium. V jednom z přívěsků jej bylo dokonce 11 procent, ačkoliv povolený limit je jen 0,01 procenta. Které z obchodů prodávaly falešné šperky, odmítl šéf inspektorů prozradit s odkazem na probíhající správní řízení.

Ověřte si kvalitu sami

Nákupy na internetu nejsou vždy stejně bezpečné jako v „kamenné“ prodejně. V případě šperků radí Josef Šťastný vždy jako první věc ověřit, zda má prodejce registraci. To se zjistí porovnáním IČO prodejce z jeho internetových stránek se seznamem registrovaných prodejců na www.puncovniurad.cz.

Každý šperk z drahého kovu na sobě musí mít vyražené buď ryzostní číslo, nebo punc. V případě stříbrných šperků do váhy tří gramů a u zlata do půl gramu musí prodejce uvést ryzostní číslo. Těžší šperky musí mít vyražený státní punc. U čtrnáctikarátového zlata zobrazuje punc hlavu labutě, v případě nejběžnějšího stříbra (925/1000) hlavu kamzíka.

Testovací nákup zlatých a stříbrných šperků skončil pro pracovníky Puncovního úřadu velkým překvapením. Testovací nákup zlatých a stříbrných šperků skončil pro pracovníky Puncovního úřadu velkým překvapením. | Puncovní úřad

„V poslední době už to nejsou jen šperky z Číny a Thajska, ale nově se přidávají také dovozy z Indie. Nedávno nám prodejci přinesli k opuncování 129 sice stříbrných, ale kadmia plných šperků, původem právě z této země. Dříve jsme se s nimi nesetkávali,“ dodal šéf inspektorů.

Falešných šperků přibývá. Letos udělil Puncovní úřad 321 pokut, za loňský rok jich bylo 291. Na pokutách vybral přibližně 3,8 milionu korun oproti loňským 2,4 milionu. V ČR funguje celkem 1 656 evidovaných internetových prodejen s drahými kovy.

Josef124 ( 30. dubna 2019 20:58 )

Přítelkyně má ve špercích velkou oblibu. Už má doma pořádnou sbírku a
furt chce další. Naposled jsem jí koupil korálkový náramek
z https://www.midorini.cz/naramky/ , který rozšířil její sbírku. Nakupuju
všechno přes internet, abych ušetřil čas i peníze.

Zobrazit celou diskusi