Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rady nad zlato. Víme, jak se při nákupu cenností nenapálit

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Andrea Ulagová - 
18. srpna 2015
06:00

Jedna z metod, jak poznat pravé zlato, je prý skousnutí. Jenže kousat do nakoupených šperků by se nemuselo vyplatit a podle odborníků byste jeho pravost těžko odhalili. Puncovní úřad varoval před nákupem šperků u neregistrovaných e-shopů. Jenže ani registrovaný prodejce není zárukou toho, že si nekoupíte falešný či závadný kov. Jak tedy poznat, zda jste si nekoupili „kočičí zlato“?

Každý, kdo obchoduje s drahými kovy, musí být registrován u Puncovního úřadu. Ať už je to kamenný obchod, e-shop nebo aukce. Ten pak u nich může provádět inspekci a daný obchodník musí samozřejmě dodržovat zákony.

Pokud si tedy chcete koupit šperk na internetu, zkontrolujte, zda je obchod registrován v seznamu Puncovního úřadu. „Ale i když je obchod registrovaný, nedá se zaručit, že prodává vždy opuncované zboží,“ upozorňuje ředitel Odboru puncovní inspekce Puncovního úřadu Josef Šťastný.

Ryzostní číslo nebo punc

Zlato, stříbro či platina musí mít punc, nicméně to platí až od určitých gramáží. U zlata a platiny je to při hmotnosti nad půl gramu, stříbro musí mít punc při gramáži nad tři gramy. Pokud najdete na těchto špercích punc, nemusíte se obávat závadných kovů, protože prošly puncovní kontrolou.

Pokud má zlato pod půl gramu, mělo by být na šperku uvedeno ryzostní číslo. „Ryzostní číslo ovšem dodává samotný prodejce a za šperk ručí on,“ říká Šťastný. „Pokud byste měli pochybnosti, tak není problém přijít na jakékoliv pracoviště Puncovního úřadu, kde vám šperk bezplatně zkontrolujeme,“ dodává.

Punc a číslo si samozřejmě nejlépe zkontrolujete, pokud nakupujete v kamenném obchodě.

Puncovní značky pro zlato, stříbro a platinu Puncovní značky pro zlato, stříbro a platinu | Zdroj: Puncovní úřad

Nákup šperků na internetu na vlastní nebezpečí

V případě, že si koupíte šperk na internetu, opět zkontrolujte, zda má ryzostní číslo či punc. Pokud nemá, můžete jej vrátit v zákonné lhůtě 14 dnů, případně opět požádat o pomoc Puncovní úřad. Ten v případě, že odhalí, že šperk nemá punc ani číslo, postoupí vše puncovní inspekci a vyjedná za vás i vrácení zboží, pokud už jste reklamační lhůtu překročili.

Pokud nakupujete na internetu drahý kov, která má nad deset gramů, musí vám prodejce navíc dodat i paragon, na kterém bude jasně uvedeno, o jaký druh kovu se jedná, jaká je jeho ryzost a jaká je jeho hmotnost. Pokud tyto údaje nedodá, porušuje tím zákon.

Kontroly odhalily ve špercích závadné látky

V posledních letech rapidně vzrostl počet on-line prodejců šperků. Puncovní úřad jich eviduje 1576, loni jich přibylo přes 300. I proto se rozhodl úřad zkontrolovat hlavně ty neregistrované, a výsledky byly alarmující.

„Pokud na sobě nosíte šperk, který obsahuje kadmium, tak už po 15 minutách se škodliviny dostávají do ledvin, postupem času začínají působit i na játra a u mužů na prostatu,“ varuje Šťastný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi