Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neobvyklé přistání v Mostě: Letadlo dosedlo na závodní okruh

Víkendové přistání malého ultralightu na severu Čech nebylo jen tak. Pilot s ním dosedl na autodrom.
Víkendové přistání malého ultralightu na severu Čech nebylo jen tak. Pilot s ním dosedl na autodrom.  (Autor: archiv Blesk)
Autor: kle - 
16. listopadu 2015
12:00

Na závodní ploše mosteckého autodromu přistálo o víkendu letadlo. Vše natočili a nafotili přítomní diváci, nešlo totiž o nouzové přistání, nýbrž o exhibici dvojnásobného mistra světa v letecké akrobacii. Podle Miroslava Červenky, který seděl za kniplem, je tamní autodrom jako stvořený i pro velká letadla.

Mostecký autodrom a dav návštěvníků fotící u cílové rovinky letadlo dosedající na improvizovanou plochu. Jde o menší ultralight, který pilotuje Miroslav Červenka, český reprezentant a jeden z nejlepších světových leteckých akrobatů.

Video Přistání na ploše mosteckého autodromu - CAT-TV
Video se připravuje ...

„V cílové rovince jsem se byl podívat pár dní před akcí po zemi a pak jsem si tam cvičně sedl s letadlem. Není s tím žádný problém, ta plocha je jako letiště pro velká éra,“ popsal o víkendu pilot.

Dvojnásobný mistr světa nejprve ukázal pár kousků se svým speciálem v rámci doprovodného programu akce The Most Rally Sprint. S tím však na cílovou rovinku autodromu dosednout nemohl. „Ten podvozek je přeci jen staršího typu a je dělaný pouze na travnatá letiště,“ vysvětlil. Na ploše proto přistál s menším ultralightem.

Díky změně leteckého zákona neporušil pilot přistáním na autodromu žádný předpis. Na přistání byl totiž domluven s majitelem pozemku.

Zobrazit celou diskusi