Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Firmám chybí odborníci, Sobotka poslal vábivý vzkaz na Ukrajinu

Autor: ČTK, val - 
4. listopadu 2015
10:25

Česká republika nabídne od listopadu zrychlenou vízovou proceduru vysokoškolákům a středoškolákům z Ukrajiny, kteří mohou pracovat jako IT odborníci a v technických profesích. Celkem by takto mohlo přijít zhruba 500 specialistů z Ukrajiny, uvedli ve středu premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD). Jde o pilotní projekt, který zjednodušuje vydávání pracovních povolení a modrých karet pro cizince, kteří jsou schopni zaplnit volná místa poptávaná neúspěšně českými firmami.

Ukrajinští žadatelé o práci ve specializovaných pozicích nově nebudou muset absolvovat několikahodinový pohovor na konzulátu, jako je tomu dosud. Protože zájem je veliký, na pohovory je málo termínů, a celá procedura se tak protahuje, řekl Zaorálek. Zatímco loni řešili konzulární úředníci 340 žádostí o zaměstnanecké karty, letos už jich je tisíc, doplnil.

Jestli se projekt osvědčí, vybere ministerstvo zahraničí spolu s resortem práce a sociálních věcí další žádané profese. „Naši zaměstnavatelé nám říkají, že s těmito lidmi velmi rádi pracují. Projekt je proto přínosem pro obě strany,“ uvedl Zaorálek k postoji zaměstnavatelů k pracovníkům z Ukrajiny.

Firmám chybí zaměstnanci

Poptávka českých firem po odborně vzdělané pracovní síle roste. Kvůli hospodářskému růstu a snižující se nezaměstnanosti mají podniky problém najít dostatek nových zaměstnanců. Podle nejčerstvějších dat bylo v Česku v posledním čtvrtletí zaměstnáno 70,5 procenta lidí ve věku od 15 do 64 let. Je to nejvíce od roku 1993. Na konci září byla míra nezaměstnanosti v Česku šest procent. S nedostatkem zaměstnanců se potýkají zaměstnavatelé zvlášť v dělnických profesích.

Ukrajinci jsou se Slováky nejpočetnější skupinou cizinců žijících v Česku, k letošnímu září jich zde žilo podle údajů Českého statistického úřadu přes 105 tisíc. Od roku 2009, kdy jich v Česku žilo až 134 tisíc, jejich počet klesá.

Zobrazit celou diskusi