Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letní sucho kazí lyžařskou sezónu: Vlekaři nemají dost vody pro sněžná děla

Pokud nebude v zimě sněžit, dost vážně hrozí, že sněžná děla kvůli suchu nezvládnou pokrýt sjezdovky dostatečným množstvím technického sněhu.
Pokud nebude v zimě sněžit, dost vážně hrozí, že sněžná děla kvůli suchu nezvládnou pokrýt sjezdovky dostatečným množstvím technického sněhu.  (Autor: Profimedia/Blesk)
Autor: kle - 
2. listopadu 2015
09:31

Majitelé a správci lyžařských areálů museli přijmout měsíční výhled počasí s velkou nelibostí. Do konce listopadu nemá výrazněji zapršet. V potocích je od léta malý průtok a mnoho středisek nemá možnost uskladnit vodu pro sněžná děla v zásobnících. Dost vážně proto hrozí, že v českých lyžařských střediscích nebude dost vody na technické zasněžování, informuje v pondělí MF Dnes.

Pár týdnů před začátkem sezóny je v zimních areálech jasné, že možnost kvalitního lyžování bude velmi záviset na přírodním sněhu. Pokud nenapadne sníh, děla nebudou schopna zdaleka pokrýt všechny sjezdovky v republice technickým sněhem. V jednom areálu přitom sněžná děla spotřebují až 40 litrů vody za sekundu. A řečiště jsou poloprázdná.

„Pro nás to bude velmi složité, protože vody je málo a kvůli ochraně přírody nemůžeme mít žádnou nádrž na vodu. Nemůžeme si udělat zásoby a vodu odebíráme přímo z potoka. Pořád ale věříme, že do zimy ještě několikrát vydatně zaprší,“ řekla listu ředitelka areálu Bonera na Ramzové Karla Kubíčková.

Problémy mají i jinde. Majitel areálu Proskil v Branné předběžně počítá s tím, že kvůli nedostatku vody bude moci zapnout sněžná děla jen na poloviční výkon. V Pustevnách v Beskydech je pro změnu téměř vyschlý potok, z něhož čerpá vodu tamní Ski areál. „I kdyby začalo mrznout, zasněžovat nemáme z čeho. Nezbývá nám než věřit, že napadne dost přírodního sněhu,“ prohlásil provozovatel střediska Petr Chrostek.

Problém s vodou nemají tam, kde je možné nabírat vodu například z rybníka. „Bereme vodu z rybníka a pak si můžeme vytvořit rezervu přečerpáváním vody do další, menší nádrže. Jsme v oblasti, kde sucho vždycky nějak přežijeme,“ pochvaluje si Karel Kopecký, starosta Horního Podluží v Lužických horách, v jehož obci je také lyžařský areál. Dvě plné vodní nádrže hlásí také SkiResort Černá Hora – Pec. V Krkonoších navíc vydatně pršelo.

Tam, kde nemají možnost připravit si zásoby vody, doufají v déšť. Z koryt potoků a řek je totiž možné odčerpávat pouze určitý objem vody, aby zůstal zachován minimální průtok. Dlouhodobý výhled počasí do 22. listopadu však žádné výraznější srážky neslibuje. Týdně by mělo spadnout jen kolem 10 mm srážek, což je v tomto ročním období podprůměrné, maximálně průměrné.

bre-burda ( 2. listopadu 2015 10:10 )

Příroda je moudrá! Poradila si a tohle bezuzdné plýtvání zdroji i energií (sněhová děla, vleky, lanovky) na něčí zábavu sama zarazila současným suchem. Ještě existuje spravedlnost, možná i bůh.

Zobrazit celou diskusi