Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Berou útokem „ošklivou“ zeleninu. Obchody ji nechtějí, prasatům je jí škoda

Autor: sou - 
24. října 2015
05:00

550 kilogramů květáku, mrkve nebo brambor. To je pouze stručný výčet toho, co dokázali během jediného měsíce nasbírat dobrovolníci z iniciativy Zachraň jídlo. Snaží se tak zamezit tomu, aby zemědělci zaorali plody „ošklivé“ pro pulty supermarketů, ale dostatečně chutné pro potřebné. Své úlovky z polí odevzdávají do Potravinové banky Praha.

„Dokud neskončí letošní sezona, uvidíte nás na poli!“ uvádí organizátoři takzvaného paběrkování. Dobrovolníky od jejich akce neodradí ani špatné počasí. Tak například při paběrkování 300 kilogramů brambor pracovali déšť nedéšť. Akce iniciativa prozatím pořádá jen v okolí Prahy – v úterý a ve čtvrtek.

Bohužel jsme hodně limitovaní dodávkou potravinové banky – jim se hodí především úterý a čtvrtek a o víkendu jejich řidiči a skladníci moc nepracují. Taky je to dáno tím, že jídlo se musí co nejdřív distribuovat, aby se zpracovalo,“ upřesňují členové iniciativy Zachraň jídlo.

Mezi „ošklivou“ zeleninou nalézají i unikáty. Třeba srdíčka mezi bramborami a mrkve se dvěma nožičkama. Taková zelenina by za jiných okolností zůstala na polích nebo by jí dali zemědělci skrmit zvířatům, například prasatům.Obecně je energeticky a ekonomicky nevýhodné krmit zvířata něčím, co bychom mohli sníst sami, míní iniciativa.


Za tisícovku potraviny pro tisícovku

„Naším cílem je informovat zemědělce o tom, že mají možnost darovat své přebytky Potravinovým bankám a poskytnout tak čerstvé produkty lidem, kterým nejvíce chybí,“ uvádí iniciativa.

Až třetina všeho jídla na celém světě se prý vyhodí nebo znehodnotí. Pokud by byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by se jimi asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kilogramů vyhozeného jídla za rok.

Za tisícovku dokážou obstarat výjezd pěti dobrovolníků na pole, kde nasbírají přes půl tuny zeleniny. Ta se pak přes Potravinovou banku Praha dostane na talíř až tisícovce lidí. „Pokud nám chcete pomoct, abychom se mohli věnovat našim činnostem ještě intenzivněji a abychom pro vás pořádali další happeningy, budeme velice vděční za finanční pomoc,“ dodávají členové.

djaba ( 24. října 2015 21:30 )

No , jen si vzpomeňte , za komančů s v podnicích Ovoce - zelenina právě takový odpad prodával .Aby nebyl krám až tak prázdný, byly tam konzervy ,semena , koření ap. .Po listopadu jsme jako totální vypatlaci koukali na mango , papáju , kiwi a další neznámé druhy ovoce a zeleniny.Dnes vlastně i tím vyhazováním podporujeme ty , co opravdu pracují , nejen v Maroku ,Řecku ap. , ale i zaměstnance skladů a dopravce v Česku .Dokonce výrobce obalů i ty co odpad odvezou .

majojo ( 24. října 2015 12:22 )

Se pěstuje? Vodňanské kuře to pěstuje. A sám tak vypadá.

majojo ( 24. října 2015 12:19 )

Ještěj si vynechal židy, patriote. Nic než národ, žejo? Ale jen od miliónu výš. Ostatní je guano pod tvýma nohama.

bizon_pepa ( 24. října 2015 10:29 )

Podle mě jsi udělal chybný závěr. Ptal ses proč to nenabídnou ZOO a ono odpoěděli, že si proto nechtěj jezdit. Z toho poměrně jednoznačně vyplývá, že jim to aspoň jednou nabídli. Stejně to vypadá, že to nabídli i charitám. Mám i obavu, že doprava do zoo by stála víc než 1000,-Kč. A tomu, že to obchod odepíše nerozumím už vůbec.

sibuna ( 24. října 2015 09:25 )

Nejsi v komunismu, ale v kapitalismu! A dělat musíš to, co ti nařídí a ne co je logické!

Zobrazit celou diskusi