Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Zvládneme to“ od Merkelové už nestačí. Počet jejích kritiků roste

Autor: sou - 
19. října 2015
08:10

Urychlení azylového řízení, rychlejší vyhošťovaní uprchlíků nebo vytvoření tranzitních zón na hranicích. To vše už stihla oznámit kancléřka Angela Merkelová na téma zvládání přílivu desetitisíců uprchlíků denně do Německa. Její „zvládneme to“ ale prý už nikoho neuklidňuje. Spíš naopak.

 „Všichni uprchlíci ze Sýrie najdou v Německu útočiště,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová 31. srpna. Její prohlášení spustilo lavinu. Během jediného víkendu ji vzalo za slovo přes 20 tisíc uprchlíků nejen z budapešťského nádraží.

Podle starosty německé vesnice poblíž rakouských hranic to bylo příliš mnoho, příliš rychle. „Naše země se může stát bezpečným přístavem pro pronásledované jedině tehdy, pokud ji vlny uprchlíků doslova nepřeválcují. Copak se ve vládě nenajde vůbec nikdo, kdo by to koledování si o zhroucení celé společnosti zastavil? Kdo by řekl, že všechno má své meze?“ řekl pro iDnes.cz starosta Grossensteinu Uwe Stielkner.

Slova kancléřky „zvládneme to“ podle něj už nikoho neuklidňují. Právě naopak. Doma i v zahraničí si je prý vykládají jako pozvánku pro další statisíce běženců. „Šest až deset tisíc uprchlíků denně je obrovské množství. Považuji za velmi nepravděpodobné, že na to budou všechny tělocvičny Bavorska a dalších spolkových zemí stačit,“ dodal.

Tábor pro uprchlíky před úřadem kancléřky?

I na spolustranické konferenci CDU s první ženou Německa musela Merkelová čelit různým narážkám ohledně její solidarity s uprchlíky. Jeden ze členů dokonce navrhl, aby si přímo na louce před úřadem nechala vybudovat tábor pro uprchlíky.

Kancléřka se ale nenechala rozhodit a jen namítla, že tento dotaz vyznívá, jako kdyby nevěděla, co se jí děje přímo pod nosem. Tak to ale podle jejích slov není. „A potom, turistům, kteří přijedou do Berlína, by se nejspíš něco takového nezamlouvalo,“ vypálila šéfka CDU od boku a obecenstvo se s úlevou směje a tleská. Podle ní by ani pořízení selfie na takovém místě nebylo to pravé.

Desetitisíce uprchlíků denně

Navzdory chladnému počasí se do Německa každý den hrnou desetitisíce nových uprchlíků. Kancléřka už oznámila urychlení azylových řízení, rychlejší vyhošťování těch, jejichž žádosti budou zamítnuty, a nově také vytvoření tranzitních zón na hranicích. I přesto ale každým dnem roste počet kritiků Angely Merkelové.

„Potíž je v tom, že integrace cizinců v takovém množství, z nichž nemálo dorazilo za nezvyklých okolností, tedy bez identifikace, znamená běh na dlouhou trať a cíl zůstává v nedohlednu. Merkelová přitom potřebuje do voleb v roce 2017 alespoň náznak, že věci jsou na dobré cestě,“ řekla Právu Jutta Hermhoferová, politoložka univerzity v Drážďanech.

Obrazem: Šibenice, burka, demonstrace. Co všechno už kvůli uprchlíkům snesla Angela Merkelová?