Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jogín „převezl“ pražskou část. Místo pomoci zmizel s milionem do Thajska

Jogín Václav Loučka podle radních Prahy 18 zmizel s penězi do Thajska
Jogín Václav Loučka podle radních Prahy 18 zmizel s penězi do Thajska  (Autor: Blesk - Jan Tůma a reprofoto Letňanské listy)
Autor: kle - 
12. října 2015
08:00

Politici na Praze 18 postrádají duchovního vůdce a jogína, který měl městské části pomáhat s volnočasovými aktivitami občanů. Václav Loučka - šéf městské Letňanské sportovně kulturní společnosti - totiž zmizel a s ním i více než milion korun z účtu společnosti. Podle radnice muž peníze ukradl a odcestoval do Thajska, informuje pondělní MF Dnes.

Z účtu Letňanské sportovní kulturní společnosti v pražských Letňanech zmizelo 1 037 000 korun, což jsou všechny peníze, jež společnost měla k dispozici. Radnice tvrdí, že s penězi zmizel jogín, kterého do čela společnosti vybrali radní.

Podle starosty Letňan Ivana Kabického ukradl peníze Václav Loučka, jogín a duchovní učitel. Právě toho městská část vybrala do čela společnosti, aby organizoval kulturní a sportovní akce. „Na Loučku je vydán zatykač. Je jednoznačné, že peníze odcizil on, protože jako jediný disponoval právy k účtu. Nikdo jiný. Poslední výběr byl proveden loni v Bangkoku, kde podle policistů pobývá,“ řekl listu Ivan Kabický.

„V této věci probíhají úkony trestního řízení,“ potvrdila pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Podle auditu, který si radnice nechala vypracovat, vybral někdo peníze postupně od loňského ledna do dubna. Šlo o částky od 10 do 350 tisíc korun.

Nese spoluvinu současný starosta?

Bývalý starosta Ondřej Lněnička tvrdí, že odpovědnost leží na současném starostovi. „Nebyla předkládána zpráva o obchodním vedení společnosti. Její rozkradení tak umožnil zejména odpovědný radní Kabický, tehdy i náměstek pražského primátora. Tu společnost měl v gesci,“ říká Lněnička.

Kabický, který se stal mezitím starostou, odpovědnost odmítl. „Nespáchal jsem škodu, za jejíž úhradu bych byl zodpovědný. Spolupracuji s policií,“ řekl MF Dnes.

Společnost s ručením omezeným zahájila svou činnost v roce 2013. „Každý týden se bude pořádat akce pod dozorem zkušených učitelů a přednášejících. Mohu uvést cvičení jógy nebo tai-či včetně zasvěcení,“ uvedl tehdy jogín Loučka.

Jediným společníkem společnosti byla městská část Praha 18. Loučku podle bývalého starosty vybrali radní na doporučení tří zastupitelek a současně členek dozorčí rady společnosti.

dylina ( 28. ledna 2016 16:39 )

"na doporučení tří zastupitelek a současně členek dozorčí rady společnosti" HERGOT,KDY JIŽ KONEČNĚ SKONČÍ TOHLE BRATŘÍČKOVÁNÍ A SPROSTÉ OKRÁDÁNÍ SPOLEČNOSTI?

moiaza ( 12. října 2015 09:50 )

Pražáci- to hovoří za vše.

tgbg ( 12. října 2015 09:18 )

Určitě si tím chtěl vylepšit karmu.

Zobrazit celou diskusi