Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S dětmi na výlet do obchoďáku? Běžné. Češi tráví volno nakupováním

Vzhůru na výlet do hypermarketu (ilustrační foto)
Vzhůru na výlet do hypermarketu (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ula - 
29. září 2015
18:50

Češi stráví nakupováním až 6 celých dnů za rok. Trávit čas v hypermarketech s rodinou není nijak výjimečné, jen se stále více prodlužuje doba, kterou Češi nakupováním stráví. Psycholog ale varuje, že pro děti to není dobře využitý čas.

Češi tráví nakupováním potravin průměrně tři hodiny týdně, což znamená, že nákupům věnují celých šest dní za rok.

Častěji tak tráví rodiny s dětmi čas v obřích hypermarketech, než aby vyrazily společně na výlet nebo spolu strávily čas doma u jednoho stolu. Odborníci se domnívají, že se jedná o modní trend, který je dán vyšší materiální úrovní evropské civilizace.

„To znamená, že všeho je dostatek, lze koupit prakticky cokoliv a rodinám to do jisté míry ulehčuje život,“ řekl Blesk.cz psycholog Jiří Jelen. „Hypermarkety jsou spojené s různými atrakcemi pro děti a pro rodiče je to pohodlná cesta, jak děti v uvozovkách vychovávat,“ dodal.

Podle Jelena se nedá jednoznačně říci, zda je tento způsob trávení volného času nějak škodlivý pro dětskou psychiku. „Škodlivost v tom nespatřuji, spíše to není užitečné pro vývoj dítěte,“ upřesňuje psycholog. „Daleko užitečnější by totiž bylo, kdyby rodiče šli s dětmi do ZOO, nebo na výlet na hrad,“ vzkazuje. 

 

fionora ( 29. září 2015 20:34 )

Tak já nevím, že bychom měli do půl druhé.Navíc byly pracovní soboty a obchody o víkendu zavřené. O víkendu jsme jezdili na hory, chodili na zahrádku. Přesto jsem stihla nakoupit, uvařit, pletla a šila. Dnes je jiná doba, polotovary. Určitě je jednodušší jít s dětmi na oběd v obchodním centru a poslat je do hracího koutku.

azeretaknelam ( 29. září 2015 20:20 )

 Travit vikendy v nakupnich centrech je zvrhle a masochisticke )))) ale protoze nemam pracovni dobu do pul druhe jako nase babicky a nekdy na ten nakup musim, tak holt musim i s detmi. Ze.

Zobrazit celou diskusi