Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kontrolní úřad: Problémy s dotacemi dorovná stát. Babiš se má na co těšit

Autor: ČTK, zst - 
29. září 2015
10:44

Ministerstva školství i zemědělství budou muset zalepit díry, které jim vzniknou kvůli chybám v žádostech o unijní peníze. Jen ve školství zjistil přitom Nejvyšší kontrolní úřad problémy s dotacemi za 1,2 miliardy korun a částka ještě není konečná. Ministerstvo zemědělství zatím s vyčíslením vyčkává.

Státní rozpočet bude muset proplatit výdaje, na které měly směřovat peníze z dotací Evropské unie, ale kde ministerstva udělala chyby. Nejvyšší kontrolní úřad zatím prošel účetnictví ministerstva školství a rezortu zemědělství. Zatímco úřad Kateřiny Valachové (ČSSD) už přiznal, že bude lepit díru velkou minimálně 1,2 miliardy korun v programu Vzdělání pro konkurenceschopnost, ministerstvo zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ještě odhady nemá.

Státní rozpočet, který poslední měsíce tak pracně připravoval ministr financí Andrej Babiš (ANO) a kvůli kterému se dohadoval snad se všemi ministry ve vládě, tak dostává první trhliny. „Důležité údaje o plošných korekcích se do závěrečných účtů rozpočtových kapitol nepromítají, protože závěrečné účty jsou založeny hlavně na údajích o pohybech peněz, a ne na údajích z účetních závěrek,“ upozornil NKÚ s tím, že tak není ani zcela jasné, kolik Česko na unijní projekty skutečně doplácí.

NKÚ upozornil na to, že údaje z účetnictví státních institucí mají sloužit ministerstvu financí, Českému statistickému úřadu nebo České národní bance jako podklady pro odhady vládního dluhu či deficitu veřejných financí. „Jde o zásadní údaje, které vypovídají o tom, v jaké kondici země je. Pokud nejsou úplné, nemůže se vláda spolehnout na to, že se rozhoduje na základě relevantních údajů,“ podotkl prezident NKÚ Miloslav Kala.

zdrclamrdka ( 29. září 2015 11:33 )

Politologové o Okamurově petici: Vystoupení z EU je hysterický nesmysl AKURÁT ŽE TO CHCE TŘIČVRTĚ NÁRODA

Zobrazit celou diskusi