Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mládkův opravený plán před firmami shořel. Rychlý internet je dál v ohrožení

Autor: ČTK, zst - 
29. září 2015
15:46

Velké problémy má Česko a hrozí mu, že přijde o 14 miliard z evropských dotací na výstavbu sítě pro vysokorychlostní internet. Nejprve se vedly spory o tom, kdo bude plán rozvoje vysokorychlostní sítě připravovat, teď se ministerstvo průmyslu a obchodu nemůže dohodnout s telekomunikačními firmami. Polovina Čechů by přitom do roku 2020 měla mít internet s minimální rychlostí 100 MB/s.

Zástupci telekomunikačních firem na jednání s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (ČSSD) odmítli přepracovaný plán rozvoje vysokorychlostních sítí. Rozhodnout se má ve čtvrtek na schůzce u premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dohodli se naopak na zahájení prací na zmapování stávající internetové infrastruktury, aby se snížily náklady na výstavbu sítí.

Ministerstvo průmyslu minulý týden v přepracovaném plánu navrhlo, aby z celkové evropské dotace 14 miliard Kč rozdělovalo ministerstvo vnitra jen čtyři namísto dosud požadovaných šesti miliard korun. Tyto peníze by měly jít na budování neveřejných sítí a na jejich rozdělování by měl dohlížet nový státní podnik vytvořený z odštěpného závodu ICT služby České pošty. S tím zástupci odvětví nesouhlasí. Podle nich má jít celá částka na budování přípojek pro koncové zákazníky a má ji rozdělovat MPO.

Podle Mládka panuje shoda na potřebě transpozice evropské směrnice o ulehčení výstavby vysokorychlostních sítí. Na té bude MPO s odvětvím spolupracovat. Transpozice by měla být hotová do poloviny příštího roku. Zatím ale není jasné, kdo bude správcem jednotného informačního místa, které by shromažďovalo informace o jakékoliv výstavbě infrastruktury, aby se na jednom místě „nekopalo“ zbytečně několikrát. Ve hře je ministerstvo vnitra, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebo Katastrální úřad.

Zástupci operátorů, svazu průmyslu i hospodářské komory se obávají, že Česko nesplní podmínky pro čerpání a o miliardové dotace z evropského programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost přijde. Největším problémem je podle nich netransparentnost celého plánu.

„V posledním období vrcholí dlouhodobé kompetenční spory mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra v oblasti výstavby, správy, provozu a financování vysokorychlostních internetových sítí. Zásadní nesouhlas vyjádřili signatáři i s plánem vytvořit nový státní podnik, který by měl na výstavbu a provoz sítí pro vysokorychlostní připojení dohlížet,“ píše se v prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Česku podle Mládka nehrozí, že by o dotační peníze z EU přišlo, ale že budou postupně přesunuty na jiný účel. Ve čtvrtek se má kvůli plánu sejít premiér Sobotka s Mládkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem. Vládou schválený program Digitální Česko 2.0 počítá do roku 2020 s pokrytím celé populace internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s. Polovina Čechů má mít 100 Mbit/s.

Dannero ( 29. září 2015 17:34 )

Zájem Evropské unie je aby každý měl doma rychlou přípojku aby mohl sledovat co nejvíce reklam a nakupovat ještě více kýčovitého zboží z EU.Protože občan uvázaný na internetovém provázku je ten nejlepší poddaný

Zobrazit celou diskusi