Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chaos musí skončit: Summit EU slíbil uprchlíkům 27 miliard korun

Summit EU v Bruselu: Šéf Evropské rady Donald Tusk
Summit EU v Bruselu: Šéf Evropské rady Donald Tusk  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
24. září 2015
01:29

Na výrazné finanční pomoci uprchlíkům přímo na Blízkém východě se v noci na čtvrtek shodl mimořádný summit Evropské unie k migraci. Předseda jednání prezidentů a premiérů unijních zemí Donald Tusk novinářům po summitu řekl, že na pomoc bude prostřednictvím Světového potravinového programu a Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky OSN vyčleněna nejméně miliarda eur (přes 27 miliard korun).

Do konce listopadu začnou podle Tuska v Itálii a v Řecku fungovat takzvané hotspoty, tedy centra, kde budou moci být žadatelé o azyl rychle identifikováni a registrováni.

Tusk oznámil, že se lídři EU shodli také na posílené pomoci Libanonu, Jordánsku, Turecku a dalším zemím v blízkovýchodním regionu. Další pomoc bude také záviset na posílené spolupráci těchto státu s unií při řešení migrační krize.

Předsedové vlád a prezidenti evropských zemí podle Tuska zastávají shodný názor, že „nynější chaos musí skončit“.

„Správné řízení a kontrola naší vnější hranice je naší společnou odpovědností,“ uvedl předseda summitů. Bylo by podle něj nesprávné veškerou tíži nechat jen na Řecku a na Itálii. Proto summit nabídl veškerou možnou pomoc těmto zemím, včetně právě spolupráce na hotspotech.

„Schválená opatření krizi neukončí, ale vše jsou to nutné kroky správným směrem,“ dodal Tusk.

Zobrazit celou diskusi