Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výbuch ve Vlašimi má tři oběti: V troskách našli další dvě těla

Autor: jad, ljš, ČTK - 
22. září 2015
14:42

Nikdo z pohřešovaných nepřežil. Tuto tragickou zprávu si bohužel museli vyslechnout příbuzní zaměstnanců, kteří zmizeli po pondělním výbuchu v troskách vlašimské zbrojovky.

Tělo prvního ze zaměstnanců objevili policisté na místě neštěstí už v ranních hodinách a ztotožnili ho jako jednoho ze tří pohřešovaných zaměstnanců firmy Sellier&Bellot. V pondělí odpoledne byla podle mluvčího hasičů Petra Svobody nalezena zbylá dvě těla.

Výbuch ve skladu materiálu pro výrobu zápalek do nábojů byl hlášen v pondělí v 12:45, výroba v areálu nebyla přerušena. Místo v pondělí prohlíželi pyrotechnici a dnes zajišťovací práce pokračují, a to i v širším okolí zasaženého místa. „Není tak zcela jasné, zda se kriminalisté k samotnému epicentru dostanou ještě dnes. Předpokládáme, že kriminalistické ohledání místa potrvá po několik příštích dnů,“ uvedla policejní mluvčí Eva Stulíková.

Specialisté v pondělí nejdříve prohlíželi okolní budovy a zjišťovali, zda nejsou poškozeny a nehrozí další výbuch. Poté se nad areál vznesl na průzkum vrtulník, místo prověřil speciální robot a poté i policejní pyrotechnik v těžkém zásahovém obleku. Podle mluvčího středočeských hasičů Petra Svobody skončil pondělní zásah hodinu před půlnocí a dnes se pokračuje za denního světla. „Pyrotechnici provedou další průzkum a případně zajištění materiálů, které nevybuchly,“ uvedl.

Zasažené prostory výbuch poničil a podle Svobody se uvažuje o dovezení speciálního traktorbagru od útvaru ve Zbirohu, který je na dálkové ovládání.

Sellier&Bellot je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC – Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. (CBC). Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců.

Zobrazit celou diskusi